IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия отново е най-доброто място за живеене в развития свят

Страната получи най-високите оценки в класациите за безопасност, гражданско управление, здравеопазване и околна среда

13:15 | 28.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Операта в Сидни <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Операта в Сидни Снимка: Ройтерс

Австралия e най-доброто място за живее в развития свят, като призът е трети пореден за страната. Това показват резултатите от класацията Better Life Index, изготвяна ежегодно Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на (ОИСР), предава CNBC.

Годишният индекс на ОИСР класира 34-те най-развити икономики на базата на ключови критерии, като например работни места, здравеопазване, околна среда, образование и доходи. Австралия е единствената страна от Азиатско – тихоокеанския регион, намираща място в топ 10.

Резултатите идват на фона на негативните тенденции, с които са свързани икономическите перспективи пред страната през последния месец и повече, отбеляза валутният експерт в австралийското подразделение на Deutsche Bank Джон Хорнър .

"Основните показатели на страната са все още много силни", добавя още анализаторът.

Страната изживява своята 22-ра година на икономически растеж, а бюджетните прогнози за дефицита през фискалната година, завършваща през юни 2014 г., е само 1,1% от БВП, в сравнение с около 4 на сто в САЩ и 6 на сто във Великобритания, предаде агенция Ройтерс.

Управляващият директор на финансовата компания Capital Kapstream Ник Маруцос заяви, че индексът отразява цялостната причина защо Австралия е едно прекрасно място за живеене.

"Не можете да пренебрегнете времето, плажовете... хората, културата, храната, така че мисля, че при този топ 5 Австралия със сигурност трябва да бъде поставена под номер 1", добави Маруцос.

Австралия изпревари Швеция и Канада, поставени съответно под номер 2 и 3, както и други европейски държави известни с високото си качество на живот, като Швейцария. Съединените щати са поставени на шесто място в списъка.

Страната получи най-високите оценки в класациите за безопасност, гражданско управление, здравеопазване и околна среда.

Южните съседи от Нова Зеландия изпаднаха от топ 10, класирайки се на 11-то място през тази година, докато други азиатски страни като Япония и Южна Корея се класираха съотвено на 21-во и 27-мо място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Посетете тяхният сайт. МНого е интересен. Моята класация след като подредих индексите си по приоритети е:ШвецияШвейцарияНорвегияКанадаДанияи чак тогава мога да заживея в Австралия :)Успех на всички мечтатели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Днес слушах би би си. И точно коментара на представител на ОИСРЖурналиста от Би БИ Си го въртя и *** с 3 последователни въпроса и отговора, твърдейки че Австралия е най-доброто място за живеене в света!Представителя на ОИРС му обясняваше 3-4 пъти че всеки сам избира критериите си за хубав живот. И че ОИСР не казват че Австралия е най-доброто място за живот, а просто подреждат индикаторите и така подредени на някои хора наистина би им харесал живота в Австралия, но не е задължително това за всеки. Обясни му как някои предпочитат здравеопазването повече от всичко, други стандарта на живот, други с различни климатични предпочитания и т.н., но журналиста бе решил вече/чвно за себе си или политика на великата империя от миналото още подкрепяща колониите си, макар и бивши/ Австралия е избора на Би Би Си за най-добър живот, окА вие/ние избирате сами критериите си за избор е заключението на ОИСР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още