fallback

Премиерът на Сингапур е най-скъпо платеният политик в света

Водещите политически фигури в Кения, Сингапур и Хонконг имат по-големи годишни възнаграждения от американския президент

12:45 | 13.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лоонг е най-скъпо платеният политик в света с годишна заплата от над 2,18 млн. щатски долара. Той получава по-голямо заплащане от държавния глава на САЩ, чието годишно възнаграждение е 400 хил. долара. 

По-голяма заплата от американския президент Барак Обама получава и административният управител на Хонконг Доналд Цан – над 513 хил. долара годишно, както и премиерът на Кения Раила Одинга – близо 430 хил. долара годишно.

Това показва проучване на Economist на 22 от най-големите икономики в света, базирано на данни от Международния валутен фонд (МВФ) и официални правителствени източници.

Годишните заплати на държавните лидери в Япония, Канада, Германия, Франция, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка също са далеч по-малки от тази на премиера на Сингапур и се движат в интервала от 270 хил. до 303 хил. долара. В неговия горен край застава премиерът на Франция Франсоа Фийон.

По-малко е заплащането на британския премиер Дейвид Камерън – малко над 215 хил. долара. Неговите колеги в Полша, Израел и Южна Корея получават съответно около 45 хил., 121 хил. и 137 хил. долара на година.

С далеч по-скромно годишно възнаграждение са държавните лидери на двете най-бързо развиващи се икономики в света – Китай и Индия. Китайският премиер Уън Дзябао получава годишна заплата от 10 633 долара, докато индийският министър-председател Манмохан Сингх взема едва 4 106 долара.

Заплащането на индийския премиер е най-ниско и като съотношение на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на страната, като е равно на него. Малко по-голямо от единица е съотношението между заплатата на китайския премиер и БВП на глава от населението на страната. В това отношение те са двамата най-ниско заплатени политици в света.

В същото време заплатите на водещите политици в Полша, Израел, Южна Корея и Аржентина са между 2 и 5 пъти по-големи от БВП на глава от населението там.

Съотношението заплата/БВП на глава от населението се повишава чувствително до 12 при управителя на Хонконг, 26 при държавния глава на Южна Африка и 28 за този на Индонезия.

Заплатата на най-скъпо платения политик в света – премиерът на Сингапур, е 41 пъти по-голяма от БВП на глава от населението. Най-фрапиращо обаче е съотношението между заплащането на премиера на Кения Раила Одинга и БВП на глава от населението. Неговата заплата от близо 430 хил. долара е цели 240 пъти по-голяма от БВП на глава от населението на база паритет на покупателната способност.

Проучването на Economist се базира само на базовата годишна заплата на държавните лидери, като не включва допълнителните придобивки и права, от които те се ползват, и които правят цялостното им възнаграждение далеч по-голямо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
fallback