IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легендарни бутилки ром на търг с начална цена от £600

Купувачи търсят последните бутилки ром на Британския кралски военноморски флот, които се били предназначени за служещи моряци

11:44 | 29.07.10 г.
Ромът със сигурност би разказал много истории за моряшки подвизи, ако можеше да говори. Снимка: sxc.hu
Ромът със сигурност би разказал много истории за моряшки подвизи, ако можеше да говори. Снимка: sxc.hu

Останалите бройки ром на Британската кралска военноморска флотилия бяха обявени за продажба почти 40 години, след като последните дажби са били раздадени на служещите моряци.

Традицията за раздаване на ром на моряците датира от 1655 г., когато британците акостират на остров Ямайка. Наличието на произведения на острова ром скоро измества раздаването на досегашните дажби френско бренди.

Традицията продължава до 1970 г., когато дажбите прекъсват, припомня вестник Telegraph.

Около 6 хиляди бутилки ром Black Tot ще бъдат изнесени за продажба в кораба музей HMS Belfast, който е на котва в Лондон на река Темза и е пригоден на Кралски военен музей.

На 31 юли 1970 – ден, по-известен като „Денят на черната смърт“, на моряците се раздават последните дажби, преди да бъдат затворени страниците на традиции, които са с 300-годишна история.

Моряците сложили черни превръзки на очите си и донесли реквизит за погребение, за да отбележат края на традицията с раздаването на дажбите ром.

Малко количество от напитката обаче останало нераздадено.

Излишният ром, който бил от избите на E.D. & F. Man & Co, официален доставчик на ром за Кралския военноморски флот от 1784 г., бил прибран за съхранение в ракитови мъхове, облицовани с камъни, а само малка част от напитката била разходвана за официални държавни поводи.

Сега бутилките, всяка от които се продава в тъмна дървена опаковка с медна чаша, в която се побира една осма пинта (71 мл), са обявени за продажба.

Предвид ограничените бройки купувачите ще трябва да се разделят с немалка сума, ако искат да се сдобият с легендарния ром, имайки предвид, че началната цена на бутилка ще започва от 600 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още