IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят Тайсън за $115 млн.

Прозвището „железния Майк“ стана обект на съдебен спор, след като друг боксьор подаде иск за обезщетение за присвоеното име

10:57 | 06.08.10 г.
Със или без прозвището "железния Майк" Тайсън си остава "динозавърът" на световния боксов тепих. Снимка: Flickr
Със или без прозвището "железния Майк" Тайсън си остава "динозавърът" на световния боксов тепих. Снимка: Flickr

Бившият боксьор Майк Лендръм подаде иск в съда срещу двукратния световен шампион в свръхтежка категория Майк Тайсън. Лендръм е поискал от Тайсън 115 млн. долара за използването на прякора "железния Майк", който, по думите на Лендръм, е бил измислен за него, съобщава сайтът TMZ.

49-годишният Лендръм твърди, че той е използвал прякора "железния Майк" още през 1983 г., а кариерата на Тайсън е започнала през 1985. По думите на Лендръм правата над това име принадлежат именно на него.

В иска си пред федералния съд в Лос Анджелис Лендръм посочва, че търговската марка "железния Майк" е негова и следователно Тайсън трябва да плати за използването на псевдонима за периода на цялата си боксова кариера.

Лендръм обяснил, че присвояването на прякора косвено е попречило на развитието на кариерата му и изправянето на двамата играчи на боксовия ринг, тъй като организаторите искали да избегнат объркването с имената.

Според Тами Брук, която представлява интересите на Тайсън, адвокатите на бившия световен шампион все още не са видели документите по делото, но гарантират, че Лендръм няма никакъв шанс да спечели с такъв иск срещу Тайсън.

По информация на TMZ Майк Лендръм е имал десет мача на професионалната сцена, в шест от които е извоювал победа, а четири пъти е претърпял поражение. В сайта, посветен на историята, игрите, участниците и събитията от света на бокса boxrec.com има информация само за един Майк Лендръм в лека-средна категория до 69,9 кг, който за периода 1982-1985 е имал само два мача, и двата завършили със загуби с нокаут.

Едно нещо, което знам със сигурност, е че всеки уважава истинските хора, но никой не е честен със самия себе си.

Майк Тайсън се отказва от кариерата си на боксьор през 2005 г., когато претърпява загуба от считания за слаб играч Кевин Макбрайд. В актива си Тайсън има 58 мача, от които 50 победи (44 с нокаут), 6 загуби и два мача, които не са се състояли. Днес американският боксьор носи прозвището „Динозавъра“, но в ранното му детство нищо не е подсказвало за блестящата му кариера на тепиха.

Според биографичната книга на звездата като дете Майк Тайсън не е можел да се защитава и да отстоява правата си, бил кротко дете с добродушен характер. В интервю пред американското мъжко списание Details той разказва за първия си бой. Когато е на десет години по-голямо от него момче изтръгва от ръцете любимия му гълъб (отглеждането им е хоби, което Тайсън практикува и до днес) и му откъсва главата. Това вбесява бъдещия „Динозавър“ и той се впуска да накаже мъчителя. В последствие става част от улична банда, в която прякорът, който получава от приятелите си, е Феята - заради пискливия си глас.

Към бокса, по думите на шампиона, го насочва среща с Мохамед Али в изправителните училища, които Тайсън често посещава заради кражби, грабежи и побои. Помага му и силната физика – на 13 години той има необикновена сила и тежи цели 80 кг.

За себе си в официалния си сайт Тайсън казва: „Едно нещо, което знам със сигурност, е, че всеки уважава истинските хора, но никой не е честен със самия себе си. Всички тези хора, които са герои, всички онези, които са бели и чисти като цвят на лилия, ако тези хора преминат през това, което аз съм преживял, ще се самоубият. Те нямат моето сърце. Живял съм на места, на които те дори не могат да идат до тоалетна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още