IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетски бизнесмен предложи награда за открадната картина

Платното на Ван Гог, откраднато от музей в Кайро, е оценено на 55 млн долара

12:52 | 26.08.10 г.
Египетски бизнесмен предложи награда за открадната картина

Милиардерът Наджиб Савирис от Египет е предложил награда от 1 млн. египетски лири (175 300 долара) за информация, която ще доведе до разкриването на кражбата на картината на Ван Гог, предаде Ройтерс.

Савирис, който е президент на мобилния оператор Oracom Telecom, е първият бизнесмен, заявил публично участието си в търсенето на картината, оценена на 55 млн. долара.

Творбата "Ваза с макове" или "Ваза с цветя", която според специалисти е нарисувана около 1887г., бе открадната в събота сутринта от музея "Махмуд Халил" в Кайро, в който са изложени безценни платна на западноевропейски импресионисти от 19-ти и 20-ти век - Моне, Мане и Реноар, както и на майсторите на постимпресионизма Гоген и Ван Гог.

Това е вторият случай, когато платното на холандският импресионист се краде от музея. През 1978 г., когато творбата изчезва за първи път, бе върната две години по-късно от частен колекционер от Кувейт.

В охранителните системи има доста пропуски, заявяват властите. Точна информация от първата кражба на картината така и не бе оповестена. Тогавашния министър на вътрешните работи на Египет каза, че трима египтяни, които участвали в обира, били арестувани и информирали полицията къде е скрито платното. Не е известно обаче дали крадците са искали някакъв вид награда за информацията и връщането на картината .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още