IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сгрешени монети се изкупуват на 500 пъти по-висока цена

Грешката, станала преди две години, вдигна цената на 20-пенсовите монети до 100 паунда за бройка

16:47 | 10.09.10 г.
Сгрешени монети се изкупуват на 500 пъти по-висока цена

Лондонският монетен двор (The London mint office) обяви, че е готов да откупи от населението монетите от 20 пенса, сечени през 2008 година, без да уточнява датата на пускане, на цена от 100 паунда всяка. Условията на акцията са публикувани на сайта на монетния двор, съобщава CNN.

От пресслужбата на дружеството поясняват, че през 2008 г. е имало една много необичайна грешка: в монетния двор случайно били разменени лицевата и опаката страна на старите и обновени монети от 20 пенса, в резултат на което парите останали без дата. Точно колко сгрешени монети са били издадени не се съобщава. По данни на монетния двор броят им може да варира между 50 и 200 хиляди.

Сеченето на монети във Великобритания е под ръководството на Кралския монетен двор, който работи съвместно с частни компании, както и с Лондонския монетен двор.

По данни на CNN в Обединеното кралство вече е започнало издирването на 20-пенсовите монети. Британци търсят монетите в дома си под дърво и камък, само една от които ще им бъде откупена на цена, надвишаваща купюрната й стойност 500 пъти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още