IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобеловите лауреати с най-ниски реални премии от 1999 насам

Поскъпването на шведската крона обаче прави премиите за повечето лауреати по-високи

09:11 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нобеловите лауреати с най-ниски реални премии от 1999 насам

Тазгодишните Нобелови лауреати ще получaт най-ниските парични премии (в шведски крони) в реално изражение за последното десетилетие, пише Financial Times. Наградният фонд остава замразен за осма поредна година, в резултат на политиката на фондацията, която управлява дарителския фонд на шведския индустриалец и изобретател на динамита Алфред Нобел.

Наградата за всяка от шестте награди, които се обявяват през настоящата седмица, е в размер на 10 млн. крони (1,5 млн. долара) от 2001 насам, като е най-ниската в реално изражение от 1999. През идния април ще бъдат решени премиите за следващата година.

Нобеловият фонд загуби 22% от стойността си по време на финансовата криза през 2008 и макар, че оттогава насам част от загубите бяха компенсирани, стойността му в края на 2009 от 467 млн. долара е около една трета от размера му по време на дотком балона преди десетина години.

През 90-те години на 20 век премията се качваше почти всяка година. Интересното е, че в продължение на 90 години реалната стойност на премията е под първоначалния й размер от 7,9 млн. крони през 1901. Най-ниска е била реалната стойност през 1919.

Замразяването на размера на Нобеловите премии съвпада с доста бурните последни години за фондацията Нобел, която инвестира в различни активи по света, с цел запазване на наследството на своя благодетел.

Според изпълнителния директор на фондацията Михаел Золман, тя остава в добро състояние, като в реално изражение е удвоила завещаните й пари.

Той подчертава, че стойността на премиите за повечето лауреати всъщност е нараснала, което се дължи на поскъпването на шведската валута.

Кроната получи подкрепа заради бързото възстановяване на местната икономика и стабилните държавни финанси и се превърна в убежище на фона дълговата криза в еврозоната.

Спрямо британския паунд например, кроната е поскъпнала с близо 40% от 2001 досега. Това е добра новина за вече обявените лауреати за 2010, тъй като досега всичките са от Великобритания.

Робърт Едуардс получи Нобеловата награда за медицина за разработването на метода ин витро, а живеещите в Манчестър руски учени Андре Гейм и Константин Новоселов получиха наградата за физика.

През 1895 Алфред Нобел постановява състоянието му да бъде вложено в „сигурни ценни книжа”, като доходът от тях да бъде „раздаван като годишна премия на онези, които са допринесли най-голяма полза за човечеството”.

Стойността на дарителския фонд плавно намалява до 1950, когато шведското правителство разрешава смекчаване на правилата за инвестиране, позволявайки вложения в по-широк кръг от активи.

Днес малко над 50% от активите са инвестирани в международни акции, 20% - в инструменти с фиксиран доход, а 28% - в алтернативни инвестиции, като хедж фондове и недвижимости.

Золман казва, че след финансовата криза са били направени промени с цел подобряване на риск контрола, включително използването в по-голяма степен на инвестиции в индексни фондове.

Като цяло обаче дарителският фонд остава активно управляван, главно чрез външни фонд мениджъри от Европа, САЩ и Азия. Етичните събражения при инвестициите на фонда не се оповестяват.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още