IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта за спекулации и съмнителни сделки навърши 75 години

„Монополи“ се появява малко след Голямата депресия и примамва ентусиасти, които искат да доведат приятелите си до финансов крах

15:41 | 14.10.10 г.
Играта за спекулации и съмнителни сделки навърши 75 години

Мисълта за спекулации с имоти и съмнителна политика за отпускане на заеми неминуемо напомня за сегашната финансова криза, предаде ДПА.

Нечестните сделки и нестабилни спекулации обаче винаги са принадлежали на "Монополи". От 75 години популярната игра примамва ентусиасти, които могат да доведат приятелите си до финансов крах.

"Монополи" се появява на пазара в САЩ няколко години след световната икономическа депресия през 30-те години на миналия век. Днес тя се предлага в 111 страни на 43 езика. Няма точна дата, на която се отбелязва рожденият ден на "Монополи". Играта е патентована през 1935 г. Собственик на правата е компанията-производител на играчки Hasbro.

В наши дни, за да поставят нов рекорд в "Монополи", страстните играчи трябва да проявяват творчество и да избират необичайни места за игра. Например, група ентусиасти са играли в продължение на 99 часа във вана, а друга - 200 часа върху греда.

В Германия, където "Монополи" е една от най-популярните игри на дъска, годишнината бе отбелязана, като издателите предложиха възможността най-новата версия да бъде спечелена чрез игра.

Специалната продажба продължи 75 минути на Александерплац в Берлин.

Северна Корея и Куба са двете страни в света, където играта и продажбата на "Монополи" са забранени официално. Други бастиони на антикапитализма обаче са паднали като плочки на домино. В бившия СССР, благодарение на тенденцията към прозрачност, известна като "гласност", играта се появява през 1988 г. Кратко време след това в неин плен попадат и други източноевропейски страни. Издадена е и китайска версия на "Монополи".

Произходът на играта се свързва с Чарлз Дароу - безработен търговец на отоплителни уреди, който през 1935 г. няма ни най-малка представа, че един ден патентованото от него развлечение ще има толкова богата история. Дароу дълго време търси издадели, след като наблюдава колко добре се приема играта от приятелите му. С помощта на съпругата си, сина си и нает художник-график той разработва дъската с имена, заети от Атлантик сити - курортен град в Ню Джърси.

Играта има няколко предшественици, преди Чарлз Дароу да я патентова и да я нарече "Монополи".

В добавка към версиите, базирани върху големи градове, днес има дори версия по "Междузведни войни".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още