IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата картина на Уорхол на търг за $30-50 млн.

Платното е един от шаблоните на художника, който се е опитал да превърне изкуството си в масова стока

14:52 | 27.10.10 г.
<p>Платното на Уорхол е първата му картина, изложена в музей. Снимка: Flickr</p>

Платното на Уорхол е първата му картина, изложена в музей. Снимка: Flickr

Когато е започнал да рисува масови потребителски стоки като газирани напитки и супи в консервни кутии, Анди Уорхол е искал да превърне изкуството си в стока за масите. Ефектът обаче, както можем да съдим близо половин век по-късно, е точно обратният.

Аукционна къща Christie's организира търг на следвоенно и съвременно изкуство, съобщи изданието Artdaily. Един от топ лотовете му ще е картината на Анди Уорхол "Голяма консерва супа Campbell с отварачка", оценена между 30 и 50 млн. долара.

Творбата е нарисувана през 1962 г. и е първото произведение на Уорхол, което той излага в музей. Освен това картината е доста рядка, тъй като съществуват само десетина големи творби на Уорхол със супа Campbell и повечето от тях се намират в музеи.

Сред лотовете на търга на Christie's са произведения на други известни съвременни художници. Сред тях са "Звънче" на Джеф Кунс с ориентировъчна цена 12-16 млн. долара, "Две свещи" на Герхард Рихтер, която е оценена на 12-16 млн. долара, няколко произведения на Марк Ротко, като най-високата цена е около 10 млн. долара.

Сред прочутите художници на търга са представени Де Кунинг, Рой Лихтенщайн, Баския, Полак и др.

Търгът ще се състои на 10 ноември в Ню Йорк.

Анди Уорхол е доста интересна личност, част от американското арт общество в началото на миналия век. През 60-те години той започва да рисува известни американски продукти като Coca Cola и консервите супа Campbell, като започва да използва шаблони за рисунките си. Целта му е не само да започне да прави изкуство от масови продавани стоки, но и да превърне изкуството в такава стока.

Според различни източници Уорхол нведнъж е казвал, че иска да е робот. Студиото, в което работи, носи тематичното име „Фабриката“, а хората, които му помагат в творческите планове, са „работници на изкуството“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още