IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научно откритие ще спаси шоколадовата индустрия

До 2030 г. само най-богатите ще могат да си позволят да хапнат шоколад ако производството на какао не се възстанови

15:08 | 15.11.10 г. 2
<p>Какаово дърво. Снимка: Medicaster. Лиценз: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative Commons</a></p>

Какаово дърво. Снимка: Medicaster. Лиценз: Creative Commons

Публичното оповестяване на генома на какаовото дърво, от което се прави шоколадът, ще спаси шоколадовата индустрия, каза Хауърд Хана-Шапиро, изследовател в компанията за производство на шоколадови изделия Mars.

Според него без инженерните проучвания на какаовото дърво търсенето на суровината е щяло да надхвърли предлагането в следващите 50 години, а това да доведе до сериозни проблеми, свързани с доставките към производителите.

Доктор Хана-Шапиро е посочил също, че новооткритият геном ще помогне за биоразнообразието, както и за подпомагане на фермерите, които се занимават с отглеждането на какао.

Наличието на информация за генома ще допринесе и за производството на по-полезен и по-вкусен шоколад.

Анализите за откриване на генома, резултатите от който бяха обявени през септември тази година, са направени в резултат от съвместната дейност между компаниите Mars и IBM, американското министерство на земеделието и редица университети.

„В края на 2007 година стана ясно, че няма да успеем да поддържаме доставките си на какао в бъдеще, ако не си подсигурим веригата на снабдяване“, казва д-р Шапиро, цитиран от BBC News.

“Кот д'Ивоар е най-големият доставчик на какао в света. Mars използват региона за снабдител на суровината от шест години насам, но когато започнахме да се замисляме за околната среда и екологичното състояние на региона, производителността, социокултурните и икономически условия осъзнахме, че моментът, в който в региона ще настъпи криза с производството, наближава.“

Сладкарската индустрия използва какаово дърво Theobroma cacao, от което средният добив е 400 кг от хектар засята площ. Поставената пред изследователския екип цел е да се произвежда повече какао от по-малко на брой дървета и съответно на по-малка площ.

„След 10 години, заради по-малко от 2% ръст в консумацията, ще ни трябва втори Кот д'Ивоар. Тъй като няма друго място, където да може да отглеждаме суровината, трябва да се задоволим с ограничените площи или да направим нещо по въпроса.“

Откриването на генетичните кодове и на други суровини допринесоха за оптимизиране на производството им. Оризът и пшеницата бяха декодирани и това доведе и до подобряване на хранителните им свойства.

И докато те традиционно се отглеждат на големи площи и в огромни стопанства, то какаото расте в малки ферми на индивидуални производители и се продава на не толкова централизиран пазар като останалите суровини.

Ето защо, според доктор Шапиро, увеличенията на добивите, на процента какаово масло и на съдържанието на мазнини в какаото – на което всъщност производителите дължат печалбите си, директно ще повлияе на живота на 6,5 млн. малки фермери из цялата земя.

По данни на експерти, цитирани от Independent, през следващите 20 години шоколадът ще стане по-скъп от хайвера. Не са малко фермерите в Африка, които изоставят препитанието си и разпродават фермите, защото усилията за производство на какао са големи, а цената, на която се изкупува, е незадоволителна.

По данни на Businessweek на нюйоркската стокова борса доставка през март на тон какао върви на цена от 2 779 долара, а в Лондон цената е 1 827 паунда (2 984 долара) за тон при същите условия.

Междувременно търсенето на шоколад нараства драстично в страни като Китай и Индия. Остава надеждата проектите за засаждане на какаови дръвчета да успеят да компенсират донякъде загубите в производството. В противен случай нищо чудно през 2030 година само най-богатите да могат да си позволят блокче шоколад.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ratimid
преди 13 години
Няма какво друго да ни кажат. Само че не го назовават в прав текст поради очакваната негативна реакция от страна на потребителя (в случая - читателя). За какво иначе ще инвестират пари в проучването на генома и ще търсят толкова широка подкрепа. Добре известно е, че държавните служби по земеделие и храни в САЩ са изцяло под контрола на корпорациите за генно инженерни разработки. При това положение е ясно, че щом окзват подобна подкрепа, очевидно става въпрос за такива планове. Още повече, че в статията се споменава промяна на вкусовите качества на какаото, увеличаване на добива, но при намаляване на обработваната площ и т.н. Всеки, който се интересува от въпроса разбира, че става дума само за едно - създаване на генно модифицирано растение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
troika
преди 13 години
Много интересна статия. Какво си мисля, че искат да ни кажат: ще произвеждаме ГЕННО МОДИФИЦИРАНО КАКАО, защото разбрахме генома. Дано да не съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още