IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама ще награди с медал Уорън Бъфет

Високото отличие „Медал на свободата“ се присъжда на цивилни граждани за опазване сигурността и националните интереси, както и за културен принос в страната и по света

12:56 | 18.11.10 г.
<p>Медал на свободата. Снимка: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative Commons</a></p>

Медал на свободата. Снимка: Creative Commons

Президентът на САЩ Барак Обама ще награди с най-високото отличие за цивилни граждани милиардера инвеститор Уорън Бъфет, съобщава BBC.

Сред имената на хората, които ще получат „Медал на свободата“, са немският канцлер Ангела Меркел, бившият президент Джордж Буш, виолончелистката Йо-Йо Ма и други.

Отличените, които са 15 на брой, ще получат своите медали на официална церемония в Белия дом през следващата година.

В изявление на администрацията на президента се казва още, че сред наградените са демократът конгресмен Джон Люис – бивш лидер на движението за опазване на гражданските права и съратник на Мартин Лутър Кинг, активистът за опазване на околната среда и адвокат Джон Адамс.

Отличия ще получат актьорът Джаспър Джонс, оцелялата от холокоста Герда Вайсман Клайн, д-р Том Литъл (посмъртно), който бил екзекутиран от талибаните по време на мисия през август тази година, Силвия Мендес заради работата й за опазване на човешките права, звездата от бейзбола Стан Мюзъл, който е на 83 години, Бил Ръсел, първият чернокож треньор в американската баскетболна асоциация, бившата посланичка в Ирландия Джийн Кенеди Смит, сестра на покойния президент Джон Кенеди, както и Джон Суийни, бившият ръководител на лейбъристите.

„Медал на свободата“ е награда, дадена за първи път от президента Хари Труман през 1945 година в чест на цивилните участници във Втората световна война. През 1963 година Джон Кенеди възобновява традицията, като връчва на заслужилите отличителен знак с обновена визия и нов имидж – наградата придобива още по-голяма значимост и носи повече престиж на наградените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още