IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет и Гейтс убедиха още 16 богаташи да станат дарители

Хората, които участват в инициативата, са готови да дарят не конкретна сума, а по-голямата част от богатството си

11:54 | 09.12.10 г. 2
Бъфет и Гейтс убедиха още 16 богаташи да станат дарители

Основателят на социалната мрежа Facebook Inc. и „невръстен“ милиардер Марк Цукерберг се съгласи да дари по-голямата част от състоянието си за благотворителност и така се присъедини към растящата група от предприемачи, които се отдават на филантропия и даряват богатството си не със завещание, а още преди смъртта си.

Цукерберг е и най-големият дарител тази година сред богаташите в САЩ. През септември той направи първото си дарение, обещавайки в шоуто на Опра Уинфри да подари 100 млн. долара на държавно училище в Нуорк, САЩ, припомня WallStreet Journal.

Името на Цукерберг фигурира в списъка с 57-те дарители на сайта Giving Pledge (Даряване) на последно място и е сред 16-те наскоро добавени богаташи. Интернет страницата отразява идеята на инициативата да бъдат накарани колкото се може повече богати американци да станат финансови донори.

Сред имената на 16-те нови члена на сдружението с благородна цел освен това на Марк Цукерберг е и името на съоснователя на AOL Стив Кейс, на инвеститора Карл Айкан и това на бившия крал на junk облигациите, които са с висок доход и риск и нисък рейтинг, Майкъл Милкън.

Досега в списъка на богаташите, които са решили да се отдадат на благотворителност, са основателят на Oracle Corp. Лари Елисън, режисьорът Джордж Лукас, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и други.

Цялата идея на Giving Pledge и организация на сайта са дело на Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които са обединили усилия в стремежа си да привлекат най-богатите хора в света да дарят част от богатството си.

Тази дарителска инициатива е част от примера, който Бил Гейтс даде с основаването на фондацията си, докато все още бе начело на Microsoft Corp.

Сайтът Giving Pledge е създаден в резултат от негативното отношение на Уорън Бъфет към трупането на „династични богатства“. В лицето на Бил Гейтс той вижда свой съмишленик и двамата решават да предприемат стъпка към инвестирането на състоянията си в нещо полезно и необходимо като подобряване на условията на живот на милиони бедстващи по света.

Сайтът е създаден през юни тази година. С презентацията и набирането на средства се занимават двамата милиардери. Инициативата не изисква от участниците да дарят определена сума пари. Идеята е човекът да се откаже от по-голямата част от богатството си.

Да отидеш при някого с подобно предложение определено не е идея, която се продава лесно.

„Хорта са супер мили с нас, но въпреки това доста озадачени и има известно объркване, защото това е сериозно решение“, казва Бил Гейтс, цитиран от Wall Street Journal. “Нерядко се оказва, че в семейството двамата съпрузи никога не са обсъждали приоритетите си, отношението си към благотворителността и подобни неща.“

Съвсем естествено финансовата криза не остави филантропията незасегната. Даренията в САЩ са спаднали с 3,6% до 303,75 млрд. долара за изминалата 2009 г. През 2008 година сумата е била 315 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Няма ли да се включат във форума, тези които предричат крах на долара, Америка и т.н. ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
Мога да им кажа едно голямо ЕВАЛА!Интересно как биха реалирали на подобно предложение титани на пазарната икономика като Божков или Ц. Бориславова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още