IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от българите ще посрещнат Нова година у дома

Увеселителни заведения за празниците ще предпочетат 5 на сто от хората, главно най-младите, висшистите и занимаващите се с частен бизнес

12:56 | 23.12.10 г.
80% от българите ще посрещнат Нова година у дома

80 на сто от българите ще посрещнат Новата година в домашна обстановка - вкъщи или на гости у роднини и приятели, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено от 3 до 10 декември сред 1000 души, съобщи БТА.

Домашният уют за празниците предпочитат предимно по-възрастните, пенсионерите, както и жителите на селата и най-бедните. Заведения ще предпочетат 5 на сто от хората, като това е изборът главно на най-младите - до 29-годишна възраст, на висшистите, на занимаващите се с частен бизнес и на богатите.

Два процента планират да отидат на някое интересно място в страната. Сред тях преобладават учениците от горния курс и студентите. Малко над 1 процент избират да се приберат за празника в родното си място.

Навръх Нова година има и хора, които ще работят. Става дума за хотелиери, ресторантьори, сервитьори и бармани, дежурни в празничната нощ, а също и заетите в редица производства и услуги с непрекъснат режим. Нова година ще посрещнат на ски курорт, на площада в града или в чужбина под 2 на сто от интервюираните.

85 на сто от българите са планирали разходи за коледни и новогодишни подаръци. 19 на сто заявяват, че могат да отделят до 20 лв., за да зарадват най-близките си. 30 процента са планирали да похарчат суми между 20 и 50 лв., 25 на сто - между 50 и 100 лв., 7 процента - между 100 и 200 лв., а 4 на сто – над 200 лв. 15 процента от българите посочват, че не могат да отделят и лев за подаръци.

Младите българи, висшистите, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, богатите и столичаните са приготвили по-големите суми за подаръци. Най-възрастните, безработните, ромите и хората, живеещи с големи лишения, ще отделят символични суми или изобщо няма да могат да си позволят подаръци.

Девет процента не разполагат с финансови възможности, за да посрещнат Коледа и Нова година по-различно от делника.

Няма промяна на дела на хората, които смятат да отделят пари за благотворителност, като подпомогнат финансово най-нуждаещите се с предметни дарения, с есемеси или по друг начин. Те са 39 на сто от анкетираните - толкова, колкото и през миналата година. 44 на сто не възнамеряват да се включат в благотворителност. През миналата година делът им беше 43 на сто.

Младите, образованите, заетите с бизнес и заможните по-често от останалите изказват съпричастност към каузите на благотворителността.

От НЦИОМ обобщават, че финансовото обезпечаване на празненствата и начина на празнуване през 2010 г. няма да са по-различни от миналогодишните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още