IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция прие официално да има повече дами в управлението на бизнеса

Законът предвижда големите компании да осигурят 40% от шефските места на жени

11:12 | 14.01.11 г.
Франция прие официално да има повече дами в управлението на бизнеса

Жените отдавна се борят за равноправие и независимост, за правото обществото да оценява приноса им не само като майки и домакини, но и като учени, инженери, финансисти, лекари – въобще като достойни представители на всички професии, в които по нищо не отстъпват на мъжа.

Някои наричат това еманципация, други феминизъм. Независимо каква е думата обаче, факт е, че дамите успяват да извоюват признание и правото си първо да носят панталони, после да работят, постепенно кръгът от професии се разширява, а поредното стъпало е официалното приемане на закон, според който компаниите трябва да имат определен брой жени в управлението си.

С тази съвременна мярка може да се похвали правителството на Франция, което във вторник е приело закон, според който големите компании трябва да предоставят поне 40% от директорските си места на дамите. Повсеместното прилагане на промяната трябва да стане в следващите шест години, съобщава Ройтерс.

Законодателната иновация ще засегне близо 2 000 компании в страната, които са листнати на борсата, имат повече от 500 души персонал или годишни приходи над 50 млн. евро.

Отношението на Франция към жените говори за съвременна и цивилизована позиция по въпроса за равенството между половете. Това обаче съвсем не е първата подобна инициатива на страна и нейното правителство.

Със законодателните промени френското правителство се нарежда до норвежкото, което прие подобни правила през 2003 година, и до испанското, което предприе мерки за позицията на жените в бизнеса през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още