IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова мода сред руските богаташи – VIP бункери

Според експерти поръчките валят заради промените в климата и желанието на хората да избягат от капризите на времето

17:01 | 14.01.11 г.
Нова мода сред руските богаташи – VIP бункери

Русия, освен огромна страна с несметни запаси на природни ресурси, се слави и като една от държавите, които след отпадането на социалистическия строй успяха да „родят” много олигарси и предприемачи с милиони и милиарди в сметките си.

Голяма част от тях не жалят пари и време, за да се сдобият с най-доброто, било то земя, кола, самолет, компания, дрехи или имидж. Ето защо не е чудно, че модата сред тези богаташи често се мени и понякога придобива доста нетрадиционни измерения.

Жителите на елитната местност Рубльовка, най-скъпото място за живеене в московския регион, а и в цяла Русия, са започнали усилено да изграждат бункери на територията на именията си. За това съобщава руското радио Вести ФМ.

По данни на журналисти от радиостанцията поръчките за частни бомбоубежища растат стремглаво. Експерти обясняват повишения интерес към необичайните постройки с промените в климата, които застигнаха страната в последните години.

Според тях подобни подземия са чудесно място за несвикналите с големите горещини руснаци да се скрият от жарките лъчи на слънцето.

По думите на представители на фирми от бранша цената за изграждането на подобна постройка е приблизително равна на построяването на едно жилище. Така например най-малкият бункер с площ от 35 кв. м ще струва на новия си собственик близо 3 млн. рубли (повече от 75 хил. евро).

Строителите обещават освен за предпазване от жегите бункерите все пак да могат да се използват и при терористични атаки, срещу въздушни нападения и при стихийни бедствия. Във вътрешността на бункерите има система за пречистване на въздуха, подобна на подводниците и космическите кораби, както и вградени датчици за нивото на вредни изпарения и изменение на влажността.

По желание на клиента интериорът на бункера може да бъде снабден с обзавеждане с различна степен на лукс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още