IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнесът у дома става все по-популярен

Търсенето на уреди за домашни тренировки е нараснало чувствително, казват търговци – кростренажор за жените, комбинирани уреди за мъжете

10:35 | 24.01.11 г. 2
<p>Все повече хора педпочитат да тренират у дома. <i>Лиценз на снимката: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons </i></a></p>

Все повече хора педпочитат да тренират у дома. Лиценз на снимката: Creative Commons

Тренировките и раздвижването на тялото освен, че са полезни за здравето, имат и редица други положителни въздействия върху човека. Като например – отнемат стреса, повдигат тонуса, подобряват и социалния живот – имайки предвид, че в спортната зала може както да заведете колеги, така и да срещнете бъдещи бизнес партньори.

Тъй като обаче времето на хората се превръща във все по-ценен ресурс, малцина успяват да намерят време за тренировка. Ето защо съвсем не е чудно, че все повече хора започват да пренасят фитнеса у дома, снабдявайки се със собствени уреди за тренировки.

Търсенето на фитнес уреди е нараснало чувствително в сравнение с миналата година, и то не само по празниците, коментират търговците. Някои от тях дори са очаквали спад в продажбите след Коледа и Нова година, но опасенията им не са се сбъднали и клиентите продължават да идват. Най-често те не са професионалисти, а хора, които искат да тренират вкъщи, съобщава БТА.

Вече не е задължително да си богат, за да си купиш фитнес уред и повечето купувачи изглеждат от "средната класа", които са си спестили пари специално за това, а не милионери, са наблюденията на продавачите. Много от клиентите били семейни двойки. Не само сравнително младите българи купуват фитнес уреди. Често се случвало в магазините да влязат и хора доста над средната възраст. Имало случай дори, когато млада жена купила
велоергометър за подарък на баба си.

Един от предпочитаните уреди е кростренажорът. Добър кростренажор може да се намери между 400 и 900 лева и рядко хората купуват по-скъпите модели. Те са предназначени за професионалисти и някои достигат до 5 хил. лева. Този уред е любим основно на жените, макар че и някои мъже го харесват за тренировките си.

Силният пол като цяло обаче се интересува от комбинираните уреди, които помагат за трупане на мускулна маса,
а не толкова за изгаряне на калории и отслабване. Обикновено цените им са между от 750 до 1400 лева, макар че има и за над 5 хил. лева.

Някои клиенти си купуват за вкъщи и "бягащи пътеки", които са доста по-скъпо удоволствие. Приличен модел струва около и над 1 000 лева, а професионалните достигат 7 хил. лв. Много полезен според познавачите е гребният тренажор, който имитира гребане, а то включва участието на голяма част от мускулите. Той може да се намери за малко над 200 лева, а по-претенциозните трябва да отделят около 1 000 лева. Велоергометрите, които имитират каране на колело, струват от 200 лева до 4 000 лева, но не били много популярни, според продавачите.

Някои от клиентите си купували дори по два-три уреда с намерението да си направят своеобразна домашна фитнес зала.

За тренировка в зала само на уредите цената на повечето места в София е 7-8 лева. Предлагат се и абонаментни карти.

Малко по-скъпо излиза, ако се прави индивидуална програма.

Повечето фитнес зали предлагат тренировка плюс релакс – например сауна, парна баня или солариум след натоварването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
aglika_v
преди 13 години
Опасността от отмятане на ангажимента с фразата "някой друг път" обаче е много голяма. Не си ли дал пари за карта и няма ли кой да те юрка - трябва доста воля и желание, за да пребориш мързела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
marcy
преди 13 години
Да откак ги имам съм много доволен (разпускане и против стрес).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още