IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на бира в Германия бележат пореден спад

Страната отчита негативната тенденция от 2000-та година насам, като изключение е единствено 2008 година, когато страната бе домакин на световното по футбол

14:57 | 27.01.11 г.
<p>На Октоберфест традиционно в Германия се изпиват огрломни количества бира. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons </i></a></p>

На Октоберфест традиционно в Германия се изпиват огрломни количества бира. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Дори и да не сте присъствали, едва ли името на провеждащия се в Германия ежегоден Октоберфест ви е непознато. И въпреки че страната е признат производител на кехлебарената течност, а за немците чаша бира с вурстчета е традиция, за поредна година страната бележи спад в продажбите на тази напитка.

Продажбите на пивоварните в Германия са намалели с 1,7% за 2010 година, затвърждавайки низходящата тенденция, която е факт от години, сочат публикувани данни на статистическата служба Destatis, която следи състоянието на пазара.

Продажбите на германския пазар, които представляват 84,8% от общо 98,3 милиона хектолитра, са отбелязали още по-значителен спад (-2,9 процента), докато износът, точно обратното, е скочил с 5,9 на сто за една година, уточнява статистическата служба, цитирана от АФП.

Близо три четвърти от износа на германска бира през 2010 година е бил за Европейския съюз. Най-силен растеж обаче е отчетен при износа към трети страни (17,7 процента).

В провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е най-населената в немска провинция, е изпита най-много бира през 2010 година, както и през предишните години. Южната провинция Бавария заема второ място.

През 2009 година продажбите на бира в Германия се свиха с 2,8 на сто. От 2000 година те вървят надолу почти без прекъсване, с изключение на 2006 година, когато Германия бе домакин на световното първенство по футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още