IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умерените упражнения като ходенето подобряват паметта

Забравянето на факти и данни се среща все по-често при хората днес, в бъдеще тази тенденция ще нараства, сочат учените

14:27 | 01.02.11 г.
<p>Липсата на добра памет е поправима, казват учените. <i>Лиценз на снимката: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

Липсата на добра памет е поправима, казват учените. Лиценз на снимката: Creative Commons

В наши дни освен времето, доста ценен ресурс са знанието и информацията. А тя е навсякъде около нас.

Източниците за осведомяване са толкова много, че човек трудно успява да се опази от неволното научаване на това и онова, което в крайна сметка го кара да пълни мозъка си с големи количества информация (видяна във вестника, чута по радиото, прочетена върху някой билборд, споделена от приятел или свързана с ежедневната му работа).

Ето защо сред океана от всички тези данни е добре паметта ви да успява да се справи с цялото множество, да отсява важното от маловажното и да ви е в помощ, когато имате нужда от услужлив помощник, пише ВВС.

Доста неприятно е когато по време на презентация забравите една от точките си, мисълта ви секне по средата на изречението или забравите името на важен партньор, клиент или колега.

За срещите и графика бихте могли да се възползвате от наличието на софтуерни програми или хартиени органайзери, а и всеки телефон има функция за аларма и известяване на запаметено събитие.

Ако обаче искате да направите нещо за здравето си, да подобрите паметта и да забавите стареенето на мозъчните клетки, учените са установили, че 40 минути ходене няколко пъти седмично е упражнението, което ще ви помогне да се почувствате удовлетворени.

Ходенето по 40 минути на ден е достатъчно за запазване на паметта и предпазване на мозъка от стареене, както и за поддържането му в добра форма, показва проучване.

Леките упражнения помагат за повишаване размера на хипокампа – онази част от мозъка, която складира спомените и отговаря за паметта, показва изследване над 120 доброволци, цитирано от BBC News.

Изследването, което отнело година на учените, е публикувано в Бюлетина на Националната академия на науките на САЩ и е показало, че представянето по време на тестовете за памет на участниците се е подобрило благодарение именно на малко движение.

Упражненията могат да се използват срещу болестта деменция, както и за предотвратяване на загуба на паметта, свързана с напредване на възрастта на човек.

Изследователите са се съсредоточили върху хора на 60-годишна възраст, които са в добро здраве. Откритията им обаче, както се оказало, имат важно значение при хората със загуба на паметта.

По света от деменция страдат близо 35 млн. души, припомня АП. Броят им обаче ще нараства, като до 20 години те ще са двойно повече (близо 66 млн. до 2030 година), а до 2050 се очаква болестта да обхване 115 млн. души.

Докато се намери лекарство срещу загубата на памет подобни евтини и прости методи за справяне с проблема са особено приемливи, обясняват учените.

По малко и често

Професор Кирк Ериксън и колегите му от Университета в Питсбърг, САЩ, се заели да проучат влиянието, което малките упражнения имат върху запазването на паметта.

Те разделили 120 доброволци в две групи. Едната била помолена да започне да ходи по 40 минути на ден, три дни в седмицата. Другата част трябвало да изпълнява упражнения за разтягане и тонизиране.

В началото на проучването, по средата и в края били направени сканиране на мозъка и проверка на състоянието на паметта посредством тестове.

На скенера ясно се видяло, че хипокампа е нараснал с близо 2% при хората, които редовно правили аеробни упражнения. Същата област на мозъка обаче била намаляла с 1,4% при онези, които само се разтягали (намалението е свързано със стареенето на организма).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още