IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мотори, видеоигри и органична храна ще са успешните форми на бизнес през 2011

Анализатори предвиждат ръст в търсенето и продажбите на тези индустрии

10:37 | 02.02.11 г.
<p>Моторите днес имат особено романтична визия сред хората. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Моторите днес имат особено романтична визия сред хората. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Забравете за заека. 2011-та ще е годината на производителите на мотоциклети, фермите с органична храна и на разработчиците на видеоигри.

Очаква се именно тези три форми на бизнес да бъдат сред най-бързо разрастващите се индустрии през тази година. Това става ясно от бизнес анализа на американската компания IBISWorld, която се занимава с индустриални и фирмени проучвания, отчети и информационни услуги, съобщава Sydney Morning Herald.

Публикуваният на сайта им доклад сочи, че мотоциклетите ще излязат от шоурумите и ще генерират повече от 4 млрд. долара приходи за фирмите производители и търговци, с близо 7% повече от миналата година. Новината е доста обнадеждаваща, след като от началото на финансовата криза редица компании в автомобилния бранш и сферата на производство на мотори претърпяха сериозни загуби, немалка част от тях трябваше и да получат външно финансиране, за да не бъдат принудени да фалират.

По думите на директора на Deus Ex Machina – компания за изработка на мотори по поръчка на клиента, Дейър Дженингс, проблемът е в продажбата на новите модели. „Но няма никакво съмнение, че този вид транспорт никога досега не е имал толкова романтична визия както днес. Хората са все по-въодушевени от идеята да притежават собствен мотор, който да ремонтират и да карат.“

Високите разходи, свързани с притежанието и поддържането на кола, както и вредите за околната среда, карат продажбите на мотори да растат. За тази тенденция помага и остаряването на бейби бумърите (родените между 1946 и 1964), които наближават или влизат в пенсионна възраст и заменят голямата семейна кола с мотор, разказва наблюденията си генералният мениджър на IBISWorld Робърт Бриант.

Друг набиращ скорост бизнес е този с производството на органична храна. Този тип производители продължават неотклонно да се радват на особен интерес и поощрение от редица международни организации, както и на национално ниво. Програми на ЕС предвиждат забрана на пръскането на различни видове посеви, производство на генно модифицирани култури, допълнителни субсидии за онези, чиито ферми се грижат продукцията да е незамърсена и биологично чиста.

Благоприятно развитие очаква и производителите на видео игри. Този бранш вече не работи само за децата – все повече пораснали момчета и момичета бързат да се снабдят с последната версия на Call of Duty, World of Warcraft или Need for Speed. Според доклада на компанията за анализи и проучвания се очаква през тази година браншът да реализира ръст в рамките на 12% спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още