IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства търсенето на частни бункери

Покрай природните катаклизми хората не жалят пари за укрития, цената на които нараства с до 1000% в САЩ

17:12 | 28.03.11 г.
Нараства търсенето на частни бункери

Краят на света – покрай множеството филми, книги, статии и приказки на тази тема, подплатени с опустошителни природни бедствия и хиляди жертви из целия свят, някои започват да се замислят съвсем реално за своята безопасност и оцеляване в случай на природен колапс.

В началото на тази година стана ясно, че нова мода сред руските богаташи е да се сдобиват с ВИП бункери. Укрепленията се изграждат на територията на самите имения, а предназначението, освен за предпазване в случай на катаклизъм, е и да се предпазят богаташите от жаркото лятно слънце.

След 11 март, когато Япония бе разтърсена от земетресение с магнитуд 9 и последваха вълни цунами, търсенето и в САЩ на персонални бункери и различни укрития от ядрени, биологични и химически оръжия, нарасна десетки пъти. В зависимост от типа убежище цената се увеличи с от 20% до 1000%, съобщи списание Time.

Десетки милиони хора вярват във възможния край на света, включително в резултат на земетресения, бури, стихийни бедствия от глобален мащаб и особено свързани с Близкия изток, твърди професор Стивън О'Лири от университета на Южна Калифорния.

В статията са цитирани и някои от цените на различни типове бункери. Персонално укритие с всичко необходимо в него за по-продължително обитаване струва от 200 хиляди до 20 млн. долара. Лична клетка в убежище за повече хора струва 25 хил. долара, а специални защитни тенти – 9 500 долара.

Като пример списанието описва многоетажен бункер, построен от компанията Vivos в засекретено място на щата Небраска. Съоръжението е с размери, които са по-големи от най-големия супермаркет. В него 950 души могат да оцеляват в продължение на година. Бункерът може да издържи на взрив с мощност 50 мегатона. Вътре в него има зали с игрални автомати, компютри, басейн , фурна за хляб, винарска изба и дори килии, в които да бъдат затваряни нарушителите на реда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още