IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платно с младата любовница на Пикасо се оценява на 35 млн. долара

Именно картина с младата Мария-Тереза Валтер се превърна в най-скъпото произведение на изкуството през миналата година

10:58 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Платно с младата любовница на Пикасо се оценява на 35 млн. долара

Картина на Пабло Пикасо от 1934 г., на която е изобразена неговата млада любовница, може да донесе 35 млн. долара на търг на аукционната къща Sotheby’s в Ню Йорк през следващия месец заради интереса на купувачите към емблематичното изкуство на художника от 20 век.

Картината “Жени, които четат” изобразява младата Мария-Тереза Валтер като гъвкава фигура със синкаво лице, която чете книга с друга жена.

Платното ще е един от най-интересните експонати на търга на Sotheby’s на 3 май, посветен на импресионизма и модерното изкуство.

Експонатите се очаква да донесат повече от 150 млн. долара, според оценки на базираната в Ню Йорк аукционна къща.

Картини с любовницата на Пикасо са донесли значителни приходи досега, а платното от 1932 с Мария-Тереза Валтер „Гола на фона на бюст и зелени листа” бе продадено за рекордната за света на изкуството сума от 106,5 млн. долара през май миналата година на търг на Christie's в Ню Йорк.

„Това са картини на желание и възторг”, коментира Саймън Шоу, старши вицепрезидент и ръководител на отдела за импресионизъм и модерно изкуство в Sotheby’s.

Женен и на 45-годишна възраст, Пикасо забелязва Мария-Тереза Валтер през 1927 г. на улица в Париж, когато тя е на 17. Тя става голямата любов на художника през следващото десетилетие, вдъхновявайки множество негови картини и скулптури, според Джон Ричардсън, биограф на Пикасо.

Повечето от картините с Мария-Тереза, продадени досега на търг, са от 1932 г.

Периодът, в който Пикасо рисува Мария-Тереза, не винаги е бил смятан за най-силния му, според Майкъл Финдли, който през 2008 г. организира изложба, посветена само на картини с нея.

Това се променя, след като чувствен, богато оцветен портрет на спящата Мария-Тереза от 1932 г. е продаден на аукцион през 1997 г. за 48 млн. долара.

Отношенията между Пикасо и Мария-Тереза продължават до края на 30-те години на миналия век, а през 1935 г. година тя му ражда дъщеря, която кръщава Мая.

Художникът остава след себе си около 80 000 произведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още