IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръждясали коли за милиони

Забравени от собствениците си стари автомобили носят стотици хиляди долари след реставрацията си

11:52 | 16.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western">
	<span style="font-style: normal"><span style="font-weight: normal">Снимка: </span></span><span lang="en-US"><span style="font-style: normal"><span style="font-weight: normal">Wikipedia,</span> лиценз: </span></span><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons" target="_blank">Creative Commons</a></p>

Снимка: Wikipedia, лиценз: Creative Commons

Твърде хубаво, за да е истина - автомобил, който е бил изоставен и забравен в гараж в продължение на десетилетия, е открит и се оказва, че струва милиони, пише CNN. Но как е възможно кола на стойност над 4 млн. долара да остане незабелязана в продължение на толкова години?

"В някои случаи една кола, която може да не изглежда особено интересна за собственика си, може да бъде паркирана например в плевня или гараж и да бъде забравена там", обяснява феномена Том Котър, автор на "Кобра в плевнята".  И едва по-късно, когато опитен човек най-после отвори вратата, ще бъде разкрита нейната истинска стойност. Явлението се нарича "находка в плевнята" и се среща доста рядко. Но за разлика от "Голямата стъпка" и русалките, "находката в плевнята" съществува в действителност. 

През февруари в Париж се проведе мега търг на ретро автомобили, на който бяха продадени 90 коли на възраст между 30 и 110 години. Експонатите бяха изключителни и атрактивни - на едно място бяха събрани 110 години от историята на автомобилостроенето - коли от 1903-та до 80-те години на миналия век.

Големият отсъстващ от аукциона беше 330 GT - модел на Ferrari, притежаван от Джон Ленън. Освен изключителната история на първия си собственик, колата с 400 конски сили е боядисана в нетипичния за Ферари син цвят, което допълнително вдига цената й. Собственикът на автомобила обаче я изтегли от търга в последния момент.
 

Вижте някои от най-скъпите реставрирани стари автомобили!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още