IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скулптор огражда Версай със стоманени арки

Бернар Вене проектирал скулптурна група, включваща два реда от по 8 арки, високи 22 метра

14:21 | 27.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Огромни арки от червеникавокафява стомана сякаш са обградили двореца във Версай. Арките с изчистени форми, дело на френския скулптор Бернар Вене, са знак, че съвременното изкуство се завръща в двореца, съобщи France Press.

След Джеф Кунс, Ксавие Вейлан и Такаши Мураками дойде ред на Вене да представи свои творби във Версайския дворец, заяви неговият директор и бивш министър на културата на Франция Жан-Жак Аягон. 

Това всъщност била отколешна мечта на 70-годишния Вене. Преди 5 години той дори направил фотомонтаж със свои скулптори в парка на Версай. "Когато Жан-Жак Аягон ми предложи да изложа свои творби във Версай, му показах фотомонтажа и му казах, че вече съм имал подобно хрумване, разказа световноизвестният скулптор. Той обаче настоя да стигна по-далеч и да представя нещо много впечатляващо."

Вене проектирал скулптурна група, включваща два реда от по 8 арки, високи 22 метра. Той би искал арките да бъдат инсталирани в градините на Версай, но това щеше да е свързано с риск от значителни щети. Тази скулптура е като своеобразно рамкиране на намиращата се наблизо конна статуя на Луи XIV и на по-далечния дворец, отбеляза Вене.

"Тя напомня лавров венец, допълни Аягон. Това е като лавров венец, свързан с триумфа на римски император."
Арките са произведени от стомана кортен, чийто кафеникавочервен цвят поглъща много добре светлината, особено при залез слънце.

Творбата е създадена в сътрудничество с белгийския инженерен офис Greisch. Вене е инсталирал други 6 свои творби от стомана в градините на Версай. Официалното откриване на изложбата е на 1 юни. Тя ще продължи до 1 ноември. 

БТА 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още