IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипърец купи дамска чанта на Маргарет Тачър за 25 000 лири

С чантата от луксозната марка Asprey Желязната лейди се е срещала с Роналд Рейгън и Михаил Горбачов

12:26 | 28.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Култът към Тачър е жив и днес. <em>Снимка: R_SH via Flickr</em></p>

Култът към Тачър е жив и днес. Снимка: R_SH via Flickr

Черна дамска чанта, принадлежала на бившия британски премиер Маргарет Тачър и всявала страх в сърцата на министрите от кабинета по време на управлението на Желязната лейди, бе продадена на благотворителен търг за 25 000 лири, предадоха световните информационни агенции.

Търгът в Лондон беше организиран от тръжна къща Christie's и воден от бившия политик и затворник и настоящ автор на бестселъри Джефри Арчър.

Чантата от луксозната марка Asprey е запазена марка на Тачър, която управлява Великобритания между 1979 и 1990 г. За да подчертае авторитета си, тя често поставя чантата си демонстративно на масата по време на преговори. Желязната лейди е снимана с нея на срещата си с бившия президент на САЩ Роналад Рейгън през 1985 г. и на срещата си със съветския лидер Михаил Горбачов.

Чантата е купена от кипърски гражданин, чието име не се споменава. Той е следвал във Великобритания по времето на управлението на Желязната лейди и е бил неин "голям почитател".

Сред присъстващите на търга е била и Керъл, дъщерята на Маргарет Тачър, пише Guardian. "Майка ми с нетърпение очаква да разбере колко пари са получени от продажбата на чантата й за внимателно подбраните от нея благотворителни организации.

Според желанието на Тачър средствата ще бъдат предоставени на дружества, подпомагащи британски войници с травматичен стресов синдром, както и на организация, която полага грижи за страдащи от генетично кожно заболяване.

На търга са продадени артикули на обща стойност 402 100 лири. Сред тях е един от трите секундомера, засекли историческото постижение на Роджър Банистър - първия атлет, пробягал разстоянието от една миля за рекордното време под четири минути. Очакванията за него да бъде платена сума от около 100 000 лири се оправдаха. Секундомерът бе продаден за най-високата цена на търга - 97 250 лири.

За топката, използвана на финала по ръгби през 2003 г., спечелен от Англия и предоставена от ръгбиста Лорънс Даладжио, бяха платени 12 500 лири.

Дарена от Ерик Клептън китара бе продадена за 15 000 лири. За пътуване до Монако за състезанието от Формула 1 през 2012 г., включващо ВИП пропуск, достъп до стартовата решетка и четири нощувки в "Отел до Пари" в Монте Карло, беше платена сума от 34 850 лири. Лотът бе осигурен от шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още