IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюзикълът "Спайдърмен" се превърна в касов хит

Въпреки високите приходи през първите седмици на представленията не е сигурно, че спектакълът ще има финансов успех

11:59 | 30.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Спайдърмен&quot; се превърна в най-скъпото представление в историята на Бродуей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Спайдърмен" се превърна в най-скъпото представление в историята на Бродуей. Снимка: Ройтерс

Мюзикълът "Спайдърмен: Изключи тъмнината" (Spider-Man: Turn Off the Dark), над създаването на който работиха Боно и Дейв Евънс от U2, е реализирал още през първата седмица след премиерата си на Бродуей приходи от продажба на билети в размер на 1,7 млн. долара, съобщиха световните агенции.

На премиерата присъстваха бившият американски президент Бил Клинтън и дъщеря му Челси, Мат Деймън, Барбара Уолтърс, Синди Крофорд, Джей-Зи, Стив Мартин, Лиъм Нийсън, Ванеса Редгрейв, Спайк Лий, Андрю Лойд Уебър, Джон Макенроу.

Изпълнителите на главните роли са Рийв Карни (Питър Паркър /Спайдърмен), Дженифър Дамяно (Мери Джей Уотсън), Т.В. Карпио, Патрик Пейдж.

Премиерата на мюзикъла първоначално беше насрочена за 18 февруари 2010 г. Финансови проблеми обаче накараха продуцентите да преустановят работата. Беше насрочена нова дата за премиерата на 21 декември. След това тя беше отложена за 11 януари, за 7 февруари, за 15 март. Така "Спайдърмен" постави рекорд за най-дълъг период с предварителни представления в историята на Бродуей.

През това време пък парадоксално няколко изпълнители получиха травми.

Най-тежкият инцидент беше, когато акробат падна от височина 11 м и получи фрактура на черепа и спукани прешлени. Една от актрисите в главните роли получи сътресение на мозъка и напусна шоуто.

Много театрални критици изгубиха търпение и публикуваха отзивите си още през февруари, нарушавайки практиката да се изчаква премиерата. Отзивите им бяха прекалено отрицателни.

Критиките не подминаха и Боно и Евънс. „Ние не участваме твърде много в тази творба. Последната версия на мюзикъла съдържа в себе си магия и мистерия, но историята сама по себе си не е добре компилирана", признава Боно в интервю за ABC.

Критиката накара продуцентите да се намесят през март. Те уволниха режисьорката Джулия Теймор и спряха спектаклите за четири седмици, за да бъде преработен мюзикълът. Теймор беше сменена с Филип Уилям Маккинли, режисирал мюзикъла "Момчето от Оз" с Хю Джакман през 2003 г.

Съсценаристът Глен Бъргър и ангажираният допълнително Роберто Агире-Сакаса смекчиха мрачните теми в мюзикъла и разшириха романтичната линия.

Постановката обединява свръхвисоки технологии и препратки към миналото. Песните на Боно и Евънс са преработени като за Бродуей.

Самият мюзикъл се превърна в най-скъпия и зрелищен от техническа гледна точка спектакъл в историята на Бродуей. За повече от пет години подготовка продукцията успя да погълне над 70 млн. долара.

Големият бюджет принуди създателите на шоуто да подадат през юни свои официални финансови отчети за това как шоуто е похарчило 9 млн. долара за декори, костюми и обувки. За сравнение - сумата е равна на цялостния бюджет на хитовия мюзикъл The Book of Mormon от създателите на "Саут Парк", който тази година спечели девет награди "Тони".

Докладът показва, че повече от 1 млн. долара са дадени за адвокатите на представлението, а други 6 млн. - за сценични работници, пише New York Times. Най-голямото перо обаче са оперативните разходи - 1,2 млн. долара на седмица според отчети, подадени в началото на януари. Това е приблизително сумата, която шоуто е спечелило през последните седмици, което означава, че дори и при супервисоки приходи гаранция за финансовия му успех няма.

Цените на билетите за едно представление варират от 275 долара до 65,50 долара за най-задните места на балконите. Това означава, че представяйки се във Foxwoods - един от най-големите театри на Бродуей, мюзикълът може да печели по близо 1,9 млн. долара седмично. Въпреки препълнените зали в момента, приходите му са между 1,2 и 1,3 млн. на седмица поради големите продажби на билети с намаление.

Приходите, разбира се, не значат автоматично печалба. Продуцентите дължат по 100 000 долара седмично за изплащането на заем от 8 млн. долара, използвани за обновяването на театралния салон, което включва и инсталирането на допълнителни 1930 места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още