IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед бе одобрен за IPO в Сингапур

В зависимост от пазарните условия първичното предлагане ще бъде осъществено в средата или края на октомври

11:58 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	Феновете на Юнайтед водят непремирима война със собствениците на отбора - фамилията Глейзър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Феновете на Юнайтед водят непремирима война със собствениците на отбора - фамилията Глейзър. Снимка: Ройтерс

Шампионът на английската Висша лига и лидер в сегашното класиране Манчестър Юнайтед е получил разрешение за първично публично предлагане от сингапурските власти, предаде MarketWatch.

Футболният клуб планира IPO в Сингапур до края на годината в зависимост от пазарните условия, при което собствениците на отбора искат да съберат 1 млрд. долара. Листването на акции на Манчестър Юнайтед би оценило отбора на 2,4 млрд. долара, писа по-рано през годината Forbes.

Това би увеличило значително преднината на Червените дяволи пред Далас Каубойс и Ню Йорк Янкис като най-скъпия спортен клуб в света.

По информация на Financial Times две трети от планираните 1 млрд. долара ще бъдат събрани чрез емисията на привилегировани акции без право на глас. По този начин се гарантира, че 88% от правото на глас остават в собствениците – американското семейство Глейзър.

Привилегированите акции ще имат повече права от обикновените в случай на изпадане в неплатежоспособност, което прави листването интересно за някои инвеститори, като държавната финансова компания на Сингапур – Temasek.

В зависимост от пазарните условия IPO-то ще се осъществи в средата или края на октомври, пише още Financial Times. Отборът, който ще се опита да намали задълженията си, натрупани при покупката на нови играчи и да спазва правилото на УЕФА "Financial Fair Play" (според което в края на всеки три сезона клубовете трябва да излизат ако не на печалба, то в най-лошия случай на нула, а през първите години ще се разрешават загуби до определени граници), ще се подпомага в борсовия си дебют от Credit Suisse, J. P. Morgan, Morgan Stanley и група финансови институти от Азия.

Манчестър Юнайтед се превърна в частен клуб след придобиването му от семейство Глейзър през 2005 г. за 790 млн. паунда.

В началото на месеца клубът обяви, че дълговете за финансовата година 2010/2011 (до 30-и юни) са намалени с около 70 млн. паунда до 308 млн. паунда. На базата на увеличени с 16% до 331,4 млн. паунда приходи от продажба, е била регистрирана оперативна печалба в размер на 110,8 млн. паунда.

Печалбата преди данъци е в размер на 29,7 млн. паунда, спрямо загуба в размер на 15 млн. паунда за миналата година. Ликвидните средства на компанията – собственик на отбора - Red Football Ltd, са били 151 млн. паунда, но тук не са били отразени покупките на играчи през трансферния сезон на лятото, припомня още FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още