IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък жълт диамант, оценяван на над 10 млн. долара, се предлага на търг в Женева

Бижута на кралски особи и часовници, принадлежали на исторически личности също ще търсят своя нов собственик на търга

11:44 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рядък жълт крушовиден диамант с тегло 110,3 карата ще бъде предложен на търг в Женева следващата седмица, като се очаква цената му да достигне 11-15 млн. щатски долара, съобщи AP, цитирана от БТА.

Цветът на диаманта е наситен. Той е най-големият известен от този род. Продава се от компанията "Кора интернешънъл", която го е намерила в ЮАР миналата година. Той няма история, но притежателят му ще има шанса да му даде име.

На търга на 15 ноември ще бъдат предложени също бижута, подарени от султан Абдул Хамид II на своята съпруга - египтянката Хедиве, в края на 19-и век. Комплектът от огърлица, брошка и обеци се очаква да донесе 10 милиона долара. Някои от камъните са били подарени на отоманския султан Ахмед II през 1711 г. от съпругата на Петър Велики Екатерина в името на мира.

Преди търга на бижута в Женева на 13 ноември ще има продажба на часовници, принадлежали на исторически личности. Сред тях са часовниците на първия индийски президент Раджендра Прасад и на германския канцлер Конрад Аденауер.

Часовникът на Аденауер е Rolex. Той му е подарен от основателя на компанията Ханс Вилсдорф през 1955 г. Писмо към него обяснява, че канцлерът ще може да го носи, докато се къпе. Часовникът е от 18-каратово злато и ще бъде предложен за първи път на пазара от Sotheby's.

Вижте снимки на бижутата в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още