IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christiе's организира „руски“ търг в Лондон

На търга ще се наддава за шедьоври на Василий Верешчагин и Виктор Васнецов

14:42 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от най-известните картини на&nbsp;Верешчагин - &quot;Апотеоз на война&quot; (1871).&nbsp;<em id="aeaoofnhgocdbnbeljkmbjdmhbcokfdb-mousedown" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px; ">Снимка: Wikimedia</em></p>

Една от най-известните картини на Верешчагин - "Апотеоз на война" (1871). Снимка: Wikimedia

Най-голямата подборка с произведения на руското изкуство за този сезон ще бъде предложена днес на вниманието на ценителите на търг на Christiе's в Лондон. Сред лотовете на т.нар. руски търгове на аукционната къща ще са шедьоври на прочути художници като Василий Верешчагин, Наталия Гончарова, Виктор Васнецов, Борис Григориев и др, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сред топ лотовете са мащабно платно на Василий Верешчагин, изобразяващо Голгота, представено от Бруклинския музей (оценено на 1,5 млн. британски лири) и две двойки порцеланови вази, произведени от Императорския завод за порцелан по време на управлението на Николай II. На вниманието на колекционерите ще бъде предложена подборка от повече от 40 произведения на Фаберже.

Специално внимание заслужава картината на Виктор Васнецов от серията "Богатири". С помощта на Сава Мамонтов и Павел Третяков Васнецов проектира и изгражда ателие, в което да може да създава монументални платна. Именно там той завършва шедьовъра си "Богатири", изобразяващ Иля Муромец, Добриня Никитич и Альоша Попович. Васнецов се връща към темата през 1915 година, рисувайки картината "Иля Муромец", която сега е в къщата-музей на Васнецов в Москва.

Предложената за продажба от Christiе's творба е по-късна версия на това произведение, датираща от 1920 година. Картината е предоставена на търга от неназован собственик от Централна Англия. Той я получил от дядо си, който пък я купил от самия творец.

„Сред топ лотовете на аукциона има редки и мащабни произведения на руското изкуство с голяма историческа стойност. По-голямата част се появяват на пазара за пръв път от създаването им", твърдят от Christiе's.

На 29 ноември Sotheby's ще предложи на колекционерите 127 лота от колекцията на Александър Бенуа.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още