fallback

Apple дарява 100 млн. долара за благотворителни цели

Половината от сумата е за болници, а другата половина – за съоснованата от Боно от U2 инициатива Product Red

11:59 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че компанията ще дари 100 млн. долара за благотворителни цели. Половината от сумата ще бъде предназначена за болниците на Университета в Станфорд, а другата половина – за инициативата Product Red, чийто съосновател е Боно от U2, предаде технологичният блог The Verge, позовавайки се на информации от срещата на служителите по повод рекордното последно тримесечие на годината.

От 50-те млн. долара, които Apple е дарила на клиниките в Станфорд, 25 млн. долара ще бъдат инвестирани в нова основна сграда, а останалата сума – в нова детска клиника. Проектът Product Red от своя страна е организация, подкрепяща Глобалния фонд, който прави различни кампании за борба с трите основни инфекциозни заболявания в света - СПИН, туберкулоза и малария.

Новият главен изпълнителен директор на Apple Кук се различава в някои отношения много от своя предшественик Стив Джобс. Наред с другите неща това включва и готовността му за благотворителни дарения. Джобс не беше известен с готовността си за филантропия. Твърди се, че дори е казал, че отказва да дарява пари.

Кук обаче предостави на своите служители през последното рекордно тримесечие масивна отстъпка от продуктите на Apple. Те ще получат отстъпка в размер на 500 долара при покупка на Mac системи и 250 долара за iPad. В допълнение новият главен изпълнителен директор малко след встъпването си в длъжност създаде корпоративна дарителска програма, при която компанията удвоява дарения от служители в размер до 10 000 долара на година.

Кук коментира и статия на New York Times от миналата седмица за нечовешките работни условия при китайските доставчици на Apple: „Ние се грижим за всеки служител в глобалната ни верига на доставки. Всяко произшествие е тъжно, а всеки проблем с условията на труд е повод за загриженост“. Всеки намек, че неговата компания не се интересува за служителите, бил погрешен и обиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 04.09.22 г.
fallback