IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's и Christie's с оборот от 1,3 млрд. долара за две седмици

Над 330 млн. долара приходи за една вечер отчете Sotheby's, а в Christie's само за една вечер бяха регистрирани нови рекордни цени за 14 художници

11:43 | 14.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На търг на Sotheby&rsquo;s в Ню Йорк &quot;Писъкът&quot; бе продаден за близо 120 млн. долара<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

На търг на Sotheby’s в Ню Йорк "Писъкът" бе продаден за близо 120 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Двете най-големи аукционни къщи в света - Christie's и Sotheby's, отчетоха по време на своите пролетни търгове в Ню Йорк постъпления за над 1,3 млрд. долара (почти 1 млрд. евро) за период от по-малко от две седмици.

По време на търговете Christie's отчита приходи от 616 млн. долара, а при Sotheby's те са били 704 млн. долара, благодарение и на „Писъка“, предаде DPA. В началото на месеца епохалният образ на Едвард Мунк счупи нов ценови рекорд и на търг на Sotheby’s в Ню Йорк бе продаден за близо 120 млн. долара.

Резултатът на Sotheby's надминава с повече от 100 млн. долара есенния аукцион през ноември и е най-висок за компанията от четири години насам. Почти половината от цялата сума се падат на една вечер. На 2-и май са били отчетени приходи от 330 млн. долара – като една трета от тях са за платното „Писъкът“. Една седмица по-късно бе продадена и картината „Спящото момиче“ на Рой Лихтенщайн за почти 44,9 млн. долара – рекордна цена за този художник.

В Christie's само за една вечер бяха регистрирани нови рекордни цени за 14 художници. Сред тях е и най-скъпата творба на съвремието. За 86,3 млн. долара картината „Оранжево, червено, жълто“ на Марк Роткос мина с 300 000 долара рекорда на продадената през 2008 г. „Триптих, 1976“ на Франсис Бейкън. А с приходи от 388,5 млн. долара Christie's отчете още един рекорд – никога досега в една вечер не са били давани толкова пари за съвременно изкуство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
Г-н Попов, г-н Нейков, няколко пъти вече Ви пиша писма, но без успех. Явно не проверявате имейлите си.Пиша Ви не за да се заям, а за да Ви покажа една недопустима грешка.Става дума за "14 художника" - това (художник) е дума, одушевено лице, т.е. приспада към т.нар. мъжколична бройна форма, според която е абсолютно задължително да се напише 14 художници. 14 къщи/стола/коня/села, но 14 души, адвокати, фенове (не фена), членове (ако са на комисия, а не части от закони, когато е члена) и т.н.Поздрави,И.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още