IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млн. долара бяха платени на търг за динозавърски скелет

Сделката обаче не може да бъде приключена, тъй като според монголското правителство той е изнесен от страната незаконно

16:51 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реплика на роднината -&nbsp;тиранозавъра Рекс.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Реплика на роднината - тиранозавъра Рекс. Снимка: Ройтерс

Почти непокътнат скелет на тиранозавър бе продаден за 1,05 млн. долара на търг на американската акционна къща Heritage Auctions в Ню Йорк в неделя, въпреки че продажбата е оспорвана от монголското правителство, което твърди, че скелетът е изнесен незаконно, предаде Ройтерс. 

Скелетът е на азиатския тиранозавър Батаар, 7-метров роднина на тиранозавъра Рекс от Северна Америка. 

От тялото са запазени 75%, а от главата - около 80%, пояснява Дейвид Херсковиц, директор на историческия отдел в Heritage. За сравнение, повечето скелети на динозаври в музеите са запазени едва на около 50%.

Heritage отказва да назове името на купувача, който е наддавал анонимно по телефона.

Въпреки че цената вече е платена, собствеността ще бъде прехвърлена едва след отстраняването на всички правни спорове. В момента има съдебно решение, според което продажбата е забранена от името на монголския президент.

Азиатската държава твърди, че скелетът, намерен в пустинята Гоби, е изнесен незаконно извън страната. Аукционната къща, разбира се, е точно на противното мнение и твърди, че вносът и продажбата са абсолютно законни. 

„Аз съм много изненадан, че Heritage Auctions Inc. съзнателно не уважава валидно разпореждане на съда", заяви в изявление  адвокатът от Хюстън Робърт Пейнтър, който представлява монголското правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още