fallback

Мики Маус ще рекламира само здравословна храна

Първата дама на САЩ Мишел Обама похвали хода на Disney като "важен принос за здравето на нашите деца"

15:01 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Предвид увеличаването на затлъстяването при децата и юношите в САЩ Disney Corporation иска да спре рекламите на нездравословна храна в своите телевизионни станции и уебсайтове.

Считано от 2015 г. на каналите на концерна ще се рекламират само хранителни стоки и напитки, които отговарят на дадени стандарти, обясни Disney във вторник. Консумацията на плодове и зеленчуци трябва да бъде насърчавана за сметка на висококалорични храни като бонбони или картофен чипс, за които ще бъде наложена забрана за рекламиране, се казва в съобщение на компанията.

Хранителните насоки са били определени чрез национално приетите стандарти и целят освен ползването на по-здравословна храна намаляване на наситени мазнини, сол и захар. Така например зърнени закуски или мюсли трява да съдържат по-малко от десет грама захар на порция.

Новите правила ще се прилагат за Disney Channel, Disney XD, Disney Junior, радио Disney и сайтовете за деца на концерна. Засегнати са и излъчванията на анимации, които се показват в съботните утрини на принадлежащия към Disney канал ABC.

Disney планира и създаването на т. нар. Mickey Check – етикетиране на храни, което ще помогне на семействата да открият в магазините и увеселителните паркове на концерна здравословната храна. Този етикет трябва да е на мястото си до края на 2012 г. и също така да показва здравословни рецепти в сайтовете disney.com и family.com.

Новите правила трябва да влязат окончателно в сила от 2015 г. Досега производителите на шоколади, чипс и полуфабрикати бяха важни рекламодатели на телевизионните и радиоканалите на концерна и неговите сайтове. Сега тези производители няма да имат и правото да разполагат на опаковките си ликовете на Мики Маус и Доналд Дък.

Съпругата на американския президент Мишел Обама похвали хода на Disney като "важен принос за здравето на нашите деца“. Първата дама, която е ангажирана с борбата срещу затлъстяването, се надява и други компании да последват примера. В момента 17% от децата в САЩ се считат за затлъстели. Броят им се е утроил през последните 30 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 04.09.22 г.
fallback