IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продадоха личното копие на американската конституция на Джордж Вашингтон

От аукционната къща Christie's обявиха, че е поставен нов рекорд за продажбата на исторически документ - 9,8 млн. долара

10:47 | 23.06.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Книга със закони, принадлежала на Джордж Вашингтон и съдържаща американската конституция с негови анотации, бе продадена на търг в Ню Йорк за рекордните 9,8 милиона долара, съобщи AP, цитирана от БТА.

Говорител на аукционната къща Christie's потвърди, че е поставен нов световен рекорд за продажба на исторически документ.

Купувачът е женско образователно дружество, което се грижи за къщата музей на Вашингтон в Маунт Върнън, Вирджиния.

Няколко купувачи в салона на търговската къща и други по телефона наддаваха за подписания от първия президент на САЩ том със златни щампи от 1789 г., съдържащ също Закона за правата с първите десет поправки към конституцията (Bill of Rights).

Първоначалната цена за книгата беше 3 милиона долара. Тя ще бъде върната в библиотеката в Маунт Върнън, откъдето била продадена през 1876 г. и в крайна сметка се озовала в ръцете на колекционера Ричард Дитрих през 60-те години.

Подобни томове, създадени за Томас Джеферсън - първият държавен секретар и трети президент на САЩ - и за министъра на правосъдието Джон Джей се намират съответно в библиотеката Lilly към университета в Индиана и в частна колекция.

Редки книги и ръкописи се продават напоследък на много високи цени. Ръкопис на изборната реч на Линкълн от 1864 г. беше продаден за 3,4 милиона долара през февруари 2009 г. Писмо на Вашингтон от 1787 г. до негов племенник по въпроса за ратифицирането на конституцията достигна през декември 2009 г. цена от 3,2 милиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още