IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Оскар" от филма "Казабланка" може да бъде продаден за до 3 млн. долара

Статуетката е получена от режисьора Майкъл Къртис през 1943 г.

17:10 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Статуетки &quot;Оскар&quot; се предлагат на търг много рядко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Статуетки "Оскар" се предлагат на търг много рядко. Снимка: Ройтерс

„Оскар“-ът, получен от режисьора Майкъл Къртис за култовия филм "Казабланка", се предлага на търг, съобщава Ройтерс. Наградата на Академията за кинематографично изкуство и наука, спечелена през 1943 година от починалия през 1961 г. Къртис, ще бъде продадена на 28 юни от базираната в Лос Анджелис аукционна къща  Nate D. Sanders.

Организаторите се надяват дa получат за нея между 2,5 и 3 млн. долара. 

"Оскар"-ът на Майкъл Къртис вече е бил предлаган на търг. През 2003 г. от наддаване, организирано от аукционна къща Christie's, със статуетката се сдоби илюзионистът Дейвид Копърфийлд. Той плати за нея само 231 500 долара.

Името на човека, който сега продава "Оскар"-а на Къртис, се пази в тайна.

Статуетки "Оскар" много рядко се предлагат на търг. Всички носители на най-престижното отличие в света на киното от 1950 г. насам подписват специална декларация, която ги задължава да не продават своите награди. Правото да купува статуетки "Оскар" има само Американската киноакадемия и то срещу символичната сума от 1 долар. 

Наградите "Оскар", присъдени преди 1950 г., от време на време се появяват по търгове. През декември 2011 г. например на аукцион за 861 000 долара беше продадена статуетката на Орсън Уелс за филма "Гражданинът Кейн", а през 1999 г. "Оскар"-ът, присъден на "Отнесени от вихъра" в категорията най-добър филм, беше купен за 1,54 млн. долара от поп певеца Майкъл Джексън.

През февруари 2012 г. петнадесет статуетки "Оскар" бяха продадени на търг от аукционната къща Nate D. Sanders от Лос Анджелис за сумата от малко над 3 млн. долара. Това бе най-голямата колекция от статуетки на Американската  киноакадемия, предлагана някога на търг.

Филмът "Казабланка", главните роли в който се изпълняват от Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман, е един от най-известните в историята на американското кино. През 2007 г. той заема третото място в класацията на най-добрите филми на столетието, съставена от Американския филмов институт.

"Казабланка" беше номиниран за 8 награди "Оскар". Получава три статуетки - за режисура, за сценарий и за най-добър филм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още