IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардер грабна Прокламацията за еманципация на Америка за 2 млн. долара

През последната седмица бяха продадени два изключителни документа от американската история

18:50 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Личното копие на Джордж Вашингтон от Конституцията и Закона за правата от 1689 г. бе продадено в петък за 9,8 млн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Личното копие на Джордж Вашингтон от Конституцията и Закона за правата от 1689 г. бе продадено в петък за 9,8 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Изминалата седмица беше наистина забележителна за американския пазар на редки книжа и ръкописи, след като в петък Ан Букаут стана притежател на личното копие на Джордж Вашингтон от книгата, съдържаща Конституцията и Закона за правата от 1689 г. Дамата, която е член на Управителния съвет на Mount Vernon Ladies’ Association (женско образователно дружество), стана горд собственик на копието за "скромната" сума от 9,8 млн. долара след търг в аукционната къща Christie's в Ню Йорк, пише в свой обзорен материал Forbes.

Mount Vernon Ladies’ Association е частно спонсорирана организация с нестопанска цел, която притежава и поддържа имота на Джордж Вашингтон във Вирджиния. В медийна публикация асоциацията обяснява, че документът е бил купен за националната библиотека Fred W. Smith, която ще отвори врати през есента на 2013 г.

За президентски документи 10 млн. долара е „разреден въздух“, обяснява Нейтън Рааб, търговец на важни исторически ръкописи. Най-скъпата подобна продажба е била през 2010 г. на стойност от 3,7 млн. долара за копие от Прокламацията за еманципация, подписано лично от Ейбрахам Линкълн и притежавано от Боби Кенеди.

Във вторник още едно подписано копие от Прокламацията бе продадено за 2,085 млн. долара на Дейвид Рубенщайн, съосновател на The Carlyle Group при Robert A. Siegel Auction Galleries. Рубенщайн закупи последното частно копие на Магна Харта през 2007 г. за 21,3 млн. долара по време на организиран от аукционната къща Sotheby’s търг. Той планира да дари новата си придобивка на институт във Вашингтон, тъй като това е второто копие на Прокламацията за еманципация, което притежава. Първото е изложено в Белия Дом.

По думите на Рубенщайн „американците трябва да познават историята си и най-вече тази на независимостта си.“

На маркираната с воден знак хартия с размери 17 на 21 инча Линкълн е сложил подписа си с дебели букви под думите „...нареждам и обявявам, че всички лица, държани като роби в посочените щати и части на щатите, са и оттук насетне ще бъдат свободни...“. Подписването на Прокламацията за еманципация е било изключително радикална и смела постъпка за времето си от страна на Линкълн, която, макар и взимайки живота му, е довела до премахването на робството.

От всичките 48 копия, подписани от президента през 1894, само 26 са изложени в университети, исторически общности и библиотеки из цялата страна, а други 8 са притежавани от частни лица. 

Редки книги и ръкописи се продават напоследък на много високи цени. Ръкопис на изборната реч на Линкълн от 1864 г. беше продаден за 3,4 млн.долара през февруари 2009 г. Писмо на Вашингтон от 1787 г. до негов племенник по въпроса за ратифицирането на конституцията достигна през декември 2009 г. цена от 3,2 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още