IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin отново е на тезгяха

Кандидати за купуването на компанията са Toyota и Mahindra & Mahindra

14:05 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Aston Martin участва във всички поредици на Агент 007. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Aston Martin участва във всички поредици на Агент 007. Снимка: Ройтерс

Собственикът на контролния пакет акции на Aston Martin - кувейтската компания Investment Dar, иска да продаде своята част. Шейховете вече търсят евентуални купувачи на британския производител, като основните кандидати към момента са индийският автогигант Mahindra & Mahindra и японският Toyota.

Според Bloomberg Investment Dar, която притежава 64% от акциите на Aston Martin, вече е наела финансов консултант - фирмата Rothschild, който да извърши сделката. Investment Dar е част от консорциум, който се ръководи от Дейвид Ричардс. Именно той преди 5 години стана инициатор за закупуването на Aston Martin. В момента Ричардс е председател на Съвета на директорите, а самата марка се ръководи от Улрих Бенц.

Според Bloomberg сделката трудно ще се осъществи на този етап, тъй като като собствениците на британския производител са оценили дела си на 800 млн. долара, което най-вероятно ще откаже евентуалните купувачи. Investment Dar обаче натрупа загуби от 4,9 млрд. долара, които в момента се опитва да преструктурира.

Aston Martin е една от малкото компании, производители на елитни спортни автомобили, която не принадлежи на някой от големите автогиганти. Lamborghini, Bugatti и Bentley са част от Volkswagen group, а Ferrari е собственост на Fiat. До 2007 г. английският бранд принадлежеше на Ford, но след това загуби достъп до разработките на този концерн.

И преди индийски компании са купували британски автопроизводители. През 2008 г. индийската компания Tata Motors придоби от Ford брандовете Jaguar и Land Rover за 2,3 млрд. долара.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още