IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследниците на Толкин съдят Warner Bros.

Делото е за 80 млн. долара заради надвишаване на правата за ползване на марките

15:39 | 21.11.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Световната премиера на &quot;Хобит: Неочаквано пътешествие&quot; е на 28 ноември в Уелингтън.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Световната премиера на "Хобит: Неочаквано пътешествие" е на 28 ноември в Уелингтън.  Снимка: Ройтерс

Спор за хобитите - няколко дни преди старта на филмовата трилогия „Хобитът“ наследниците на автора на "Властелинът на пръстените" Дж.  Р. Р. Толкин и издателството Haper Collins заведоха дело за 80 млн. долара (62 млн. евро) срещу студиото Warner Bros. за  лицензирането на герои и сюжетни линии в интернет и в хазартни  игри по филмите, съобщи Ройтерс.

Делото е заведено в Лос Анджелис. Наследниците на Толкин  твърдят, че Warner Bros.  и подразделението му New Line Cinema, които притежават правата за пласмент и реклама на маркитe "Властелинът на пръсените" и "Хобитът", са нарушили авторските права, като са лиценизрали слот машини за казина, хазарт и игри в интернет. Дигиталните маркетинг стратегии, като прилагането им в онлайн хазартни игри, е „спорно от морална гледна точка“, се казва в заведения в Лос Анджелис иск, цитиран от The Hollywood Reporter.

Семейството заяви, че обсъждането на проблемите с продуцентите се е оказало безрезултатно. То се бои, че игрите и хазартът в интернет ще се увеличат с излизането на филмите от  трилогията "Хобит".

Наследниците на Толкин сега твърдят, че споразумението за маркетинг се отнася само до материални блага, като играчки и облекло, но не и за електронните права. Производството на онлайн игри не е само надвишаване на правата, но е създало и гняв у по-голямата част на фенската общност на Толкин и по този начин е нанесло "непоправими щети на творчеството на Толкин и репутацията му", пише семейството.

Световната премиера на "Хобит: Неочаквано пътешествие" е на 28 ноември в Уелингтън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dreamhell
преди 11 години
Инвестора си е ОК - Warner Brothers Entertainment, Inc. или просто Warner Brothers, съкратено Warner Bros. (произнася се Уорнър брадърс, но се среща още полу-транслитерирано като Уорнър Брос.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
mkalyonski
преди 11 години
Investora , Warner Brothers се пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още