IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без изненади – Обама, Меркел и Путин са най-влиятелни в света

Тримата оглавяват годишната класация на Forbes, в челната десетка са шефовете на Фед и ЕЦБ

08:36 | 06.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на САЩ е водач на свободния свят. Снимка: Ройтерс</p>

Президентът на САЩ е водач на свободния свят. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама остана начело в списъка на най-влиятелните личности в света, изготвян всяка година от списание Forbes. Изданието посочва, че Обама остава водач на свободния свят.

На второ място в класацията е канцлерът на Германия Ангела Меркел, а трети е президентът на Русия Владимир Путин.

Първият бизнесмен в класацията е на четвърто място – това е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, а сред него се нарежда главата на католическия свят папа Бенедикт XVI.

Сред най-влиятелните хора в света е и председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке, който заема шеста позиция. Колегата му от Европейската централна банка Марио Драги е на осма позиция по влияние в света.

Френският президент Франсоа Оланд е на 14-о място, а британският премиер Дейвид Камерън заема десета позиция. 29-то място е отредено на премиера на Италия Марио Монти.

Най-младият в списъка е основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който е поставен на 25-о място, след като миналата година беше на 9-о място. Медийният магнат Рупърт Мърдок е на 26-о място.

В класацията на 44-о място е младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун. На 63-о място пък е милиардерът-лидер на мексиканския наркокартел Синалоа Хоакин Гусман, известен още с прякора Късия.

За изготвянето на класацията, съставена от 71 личности, Forbes използва няколко фактора - броят на хората, над които личностите имат власт, финансовите ресурси, които те контролират, дали тези личности имат влияние в повече сфери и начинът, по който личностите упражняват властта си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още