IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Investindustrial купува дял от Aston Martin

Нашата компания е очарована да стане част от тази легендарна и дълбоко в своята същност британска марка, казва изпълнителният директор на купувача

15:57 | 07.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Aston Martin ще получи 150 млн. британски лири от частен италиански фонд за дялови инвестиции - Investindustrial – в замяна на 37,5% от компанията, съобщава BBC.

Базираният в Уоруик производител на легендарните британски автомобили ще прибави сумата към вече събраните над 500 млн. паунда, които планира да вложи в разработката на нови модели през следващите 5 години.

Кувейтският фонд Investment Dar остава основен акционер в компанията.

Aston Martin се нуждае от допълнителен капитал, за да може да се конкурира с Porsche и Ferrari.

„Партньорството е инвестиция в бъдещето“, коментира Дейвид Ричардс, председател на борда на директорите на компанията.

„Не можем да пренебрегнем факта, че трябва да инвестираме много пари за нов продукт през следващите години. Тази инвестиция ще ни позволи да ускорим програмата“.

„Това, което ни спечели за идеята да потърсим финансов инвеститор, е възможността да разговаряме с редица доставчици на двигатели и технологии. Това ни дава значително повече гъвкавост“, допълва той.

Investindustrial държеше дял в италианския производител на мотоциклети Ducati преди да го продаде на германския концерн Audi по-рано тази година.

„Нашата компания е очарована да стане част от тази легендарна и дълбоко в своята същност британска марка“, казва Андреа Бономи, изпълнителен директор на Investindustrial.

Aston Martin, който най-често е асоцииран с филмите за Джеймс Бонд, ще отпразнува 100-ния си рожден ден догодина.

През 2007 г. компанията беше продадена от Ford за 479 млн. лири на консорциум, воден от Investment Dar.

След това компанията навлезе на пазара в Китай. Продажбите във Великобриотания и САЩ обаче остават слаби поради финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още