IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4D киното вече и в България

Страната ни е сред първите 3 държави в Европа с четириизмерно кино

16:52 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cinema City</em></p>

Снимка: Cinema City

Четириизмерното кино вече е факт и в България, след като стана ясно, че най-новият мултиплекс на веригата Cinema City Paradise ще отвори допълнителен киносалон за 4DX ™.


Така България се нарежда сред първите 3 държави в Европа, които ще предложат подобно кино развлечение. Експертите определят 4DX ™ технологията като най-доброто кино преживяване, която дава възможност да големите холивудски блокбъстъри  да се преживяват в четири измерения. Комбинацията от ефекти от обкръжението и движение на седалките във всички посоки създават наистина уникално усещане.

При тази технология всяко филмово заглавие идва на екран с уникална специално разработена хореография и смесица от въздух, вода, аромат, движение, вибрации, които се случват в синхрон с действието на екрана. Ефектите стимулират сетивата на зрителите далеч отвъд границите на аудио-визуалното преживяване в стандартните кино салони.

Всяка 4DX ™ седалка се движи по трите основни оси на движение: странично плъзгане, повдигане и пропадане. Разнообразие от вградени в седалката ефекти като вибрации, потъркване на гърба, гъделичкане на краката, пръски вода, светкавици от тавана, гарантират пълно потапяне на публиката във филма. Зрителите преживяват действието в синхрон с картината и стават част от историята на екрана.

Ефектите от обкръжението, движението на седалките, мехурчета, светлина, вятър, вода, мирис, допълват илюзията и допринасят за интензивно преживяване.

"Надяваме се тази нова технология да стане толкова популярна сред българските зрители, колкото и в други места по света. Ние имаме правата за 4DX ™ за всички седем територии, в които оперира Cinema City, и скоро ще открием такива салони и в другите си европейски държави“, заяви Моше (Муки) Гредингер, главен изпълнителен директор на Cinema City International, цитиран от прессъобщение на компанията.

През делничните дни (от понеделник до четвъртък) редовната цена на билета ще е  в размер на 14 лв. за 2D филми и 17 лв. + 1 лв. за очила за 3D филми. Студенти, пенсионери, непълнолетни и хора с физически увреждания могат да гледат 2D филми с отстъпка на цена от 12 лв. за 2D и 15 лв.  + 1 лв. за 3D филми. През уикендите 4DX ™ редовна цена на билета ще бъде в размер на 15 лв. за 2D филми и 17 лв. + 1 лв. за 3D филми.

Филмът, с който се открива 4DX ™ кино салонът на 24-и май, е  „Бързи и яростни 6”.

През последните няколко месеца на 4DX излязоха "Умирай трудно", "Хобит", "Чудната петорка","Здрач: Зазоряване – част 2", "Ледена епоха 4", „Невероятният Спайдър-мен", "Отмъстители-те" и дори "Аватар".

Първите 4DX™ кина в света са отворени през 2009 г. в Южна Корея, управлявани от CJV. 40 кина от същия тип работят вече в Тайланд, Китай, Мексико, Перу, Бразилия, Израел и Русия.

За първи път в Европа 4DX технологията пристига през 2013 година. Според плановете на CJV през първата половина на 2013 г., още десет 4DX ™ кина ще бъдат отворени в Унгария,  Полша, Чехия, България и Япония. В края на 2014 г. се очаква повече от 100 зали да предлагат  абсолютното кино преживяване 4DX™ - в различни страни по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още