IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Кандински бе продадена за 21,2 млн. долара

Търсенето на произведения на импресионисти и представители на модерното течение надвишава предлагането

12:49 | 19.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Stuie zu Improvisation 3&quot; бе продадена за&nbsp;21,2 млн. долара. <em>Илюстрация:&nbsp;Christie&#39;s Images Ltd.</em></p>

"Stuie zu Improvisation 3" бе продадена за 21,2 млн. долара. Илюстрация: Christie's Images Ltd.

Картина на Василий Кандински бе продадена за 21,2 млн. долара на търг в Лондон, където търсенето, особено от азиатски купувачи, надхвърли предлагането на произведения на импресионисти и представители на модерното течение в изобразителното изкуство, съобщава Bloomberg.

Масленото платно от 1909 г., озаглавено "Stuie zu Improvisation 3", бе предложено на аукциона на Christie's, състоящ се от 44 лота. За сравнение, миналата година същата разпродажба включваше 70 лота.

"Има проблем с предлагането", коментира дилърът от Лондон Алън Хобарт. "Толкова много от водещите творби са във фондации и музеи. В Лондон и Ню Йорк се състоят по осем търга годишно, а Christie's и Sotheby's трудно ги запълват", допълва той.

Импресионизмът и модерното изкуство от десетилетия са най-добре продаваната категория на търговете за произведения на изкуството, което води до недостиг на нови шедьоври на пазара.

Платното на Кандински, изобразяващо конник на мост, за последен път бе предложено на търг в Ню Йорк през 2008 г., когато бе продадено за 16,9 млн. долара. Творбата е част от група произведения на родения в Русия художник, озаглавена "Импровизации".
На тазгодишния търг тя бе купена от дилъра от Цюрих Беда Йедличка, която наддаваше от името на колекционер.

Общо на търга на Christie's бяха продадени произведения за 64,1 млн. паунда, вкл. такси. Сумата е с 30,8% под нивата, регистрирани на същата разпродажба миналата година.
Според доклад на Европейската фондация за изобразително изкуство през 2012 г. са продадени творби на импресионисти и представители на модерното течение за 3,2 млрд. евро или 30% от пазара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Така рисуват в детската градина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още