IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски архитекти строят музей за 642 млн. долара в Хонконг

M+" да бъде хонконгският еквивалент на центъра Pompidou в Париж или на Guggenheim в Билбао

14:59 | 01.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така ще изглежда новият музей. <em>Илюстрация: West Kowloon Cultural District Authority and Herzog &amp; de Meuron + TFP Farrells</em></p>

Така ще изглежда новият музей. Илюстрация: West Kowloon Cultural District Authority and Herzog & de Meuron + TFP Farrells

Швейцарските архитекти Herzog & de Meuron пребориха конкурентните студия Renzo Piano и Toyo Ito в битката за проектирането на музей за съвременно и модерно азиатско изкуство в Хонконг, оценяван на 642 млн. долара, предаде Bloomberg.

Очаква се сградата, известна като "M+", да бъде завършена през 2017 г. и да включва 17 културни и развлекателни обекта в West Kowloon Cultural District. Музеят ще се състои от хоризонтална сграда на 1 етаж, в която ще има галерии, и вертикална структура с офиси.

Екстериорът ще е с LED-осветление, наподобяващо видео екран. 

В "М+", известен още като Музей на визуалната култура, ще бъде изложено изкуство от 20-и и 21-и век, дизайнерски творби, архитектура, видео и аудио инсталации.

Целта е "M+" да бъде хонконгският еквивалент на центъра Pompidou в Париж или пък на музея Guggenheim в Билбао. Той ще отговори на някои отдавнашни оплаквания, че Хонконг остава до известна степен "културна пустиня".

Музеят е най-големият компонент от поддържания от правителството проект с площ от 40 хектара, който ще включва зелени площи от 23 хектара, изградени върху рекултивирана земя.

Проектът за West Kowloon бе отлаган в продължение на над 10 години. В него мястото, отделено за изложби, ще е с площ от 17 000 кв. м или два пъти повече от Tate Modern в Лондон.

Той е вторият конкурс, спечелен от Herzog & de Meuron в Хонконг, където те отговарят и за съживяването на бившото Централно полицейско управление и затвора Виктория в сърцето на града.

Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон са носители на наградата за архитектура "Прицкер" за 2001 г. Сред проектите им са стадиона "Птиче гнездо", построен за Олимпийските игри в Пекин, и Tate Modern в Лондон.

През миналия юни "M+" получи дарение от 1463 творби и закупи още 47 творби от швейцарския бизнесмен Ули Зиг, който се смята за един от най-видните колекционери на съвременно китайско изкуство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още