IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаци и индийци се конкурират за стари шедьоври

Общо на търга на Sotheby's бяха продадени творби за 35 млн. паунда от 47 лота

11:29 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търгът на Sotheby&#39;s. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търгът на Sotheby's. Снимка: Ройтерс

Руски купувачи похарчиха над 15 млн. паунда на търг, на който рекорден брой участници от нововъзникващи икономики закупиха шедьоври на стари майстори, съобщи Bloomberg.

Руснак, представляван по телефона, пребори азиатски кандидат и плати 9,2 млн. паунда на разпродажбата на Sotheby's в Лондон в началото на юли за платно на Св. Доминик от испанския художник Ел Греко. Цената, която е почти два пъти по-висока от първоначалните очаквания, постави рекорд на търг за испанския творец от 16 в. Същият купувач плати още 3,4 млн. паунда за друга картина на Ел Греко.

Въпреки че не е толкова моден, колкото съвременното и модерно изкуство, пазарът на исторически картини привлича заможни купувачи. Най-желаните платна имат репутация на по-стабилно "убежище" за състоянията на богаташите в сравнение с произведенията от 21 в., отбелязват дилъри.

Общо на търга на Sotheby's бяха продадени творби за 35 млн. паунда от 47 лота. Най-малко 8 от тях на стойност 15,8 млн. паунда бяха закупени от руснаци по телефона.

В разпродажбата участваха клиенти от 33 държави, като бе отчетен рекорден брой участници от Азия и Близкия изток. Общо 79% от лотовете намериха нови собственици, а близо 30% от творбите отидоха при клиенти от държави от бившата ОНД.

В залата бе и Адар Пунавала, синът на индийския милиардер Сайръс Пунавала. Той закупи два портрета на мъже с бради. Първата, включена в каталагa като част от студиото на Рембранд, струваше 59 475 паунда, а втората, описана като творба на Тициан, бе продадена за 781 875 паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още