IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се опитва да попречи на износа на картина на Рембранд

Картината е една от малкото, направени върху мед, и се смята за автопортрет на холандския майстор от 17 в.

12:39 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда ценната картина. <em>Снимка:&nbsp;Getty Museum&nbsp;</em></p>

Така изглежда ценната картина. Снимка: Getty Museum 

Картина на холандския майстор Рембранд е поставена под забрана за износ, докато британските власти се опитват да намерят 16,5 млн. паунда, за да попречат на произведението да напусне пределите на Острова, съобщава BBC.

"Рембранд се смее" (Rembrandt Laughing) е нарисувана около 1628 г. Тя бе купена на търг от Getty Museum в Лос Анджелис през май тази година.

Министърът на културата Ед Вейзи заяви, че е отказал да издаде разрешително за износ на произведението поради "изключителната значимост" на този пример за ранна работа на Рембранд. Срокът на забраната за износ е до 15 октомври 2013 г., като властите се надяват, че дотогава ще се намери купувач, който да помогне картината да остане на Острова.

От Getty Museum на свой ред изразиха надежда да я добавят към колекцията си от творби на Рембранд.

Картината е една от малкото, направени върху мед, и се смята за автопортрет на холандския майстор от 17 в. През 2007 г. тя е оценена на 1500 паунда от малка аукционна къща в Сиренчестър, тъй като се смятало, че не е оригинал на Рембранд.

Впоследствие е продадена за над 2,2 млн. паунда на анонимен купувач по време на ожесточено наддаване. Девет месеца по-късно от Rembrandt Research Project потвърждават автентичността ѝ.

Най-високата цена за картина на Рембранд, плащана на търг до момента, е 20,2 млн. паунда за "Портрет на мъж"  (Portrait of a Man, Half-Length, With His Arms Akimbo) през 2009 г. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още