IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датчаните са най-щастливите хора в света

Изследването на ООН се базира на мненията на експерти от разнообразни области като икономика, психология и статистика

21:37 | 11.09.13 г. 2
<p>
	Сънародниците на&nbsp;Ханс Кристиан&nbsp;Андерсен оглавяват проучването на ООН. <em>Снимка: Globial.com</em></p>

Сънародниците на Ханс Кристиан Андерсен оглавяват проучването на ООН. Снимка: Globial.com

Освен успеха на телевизионния сериал "The Killing" и победата на тазгодишното издание на популярния музикален конкурс Евровизия населението на Дания има едно нещо, което може спокойно да отпразнува: те са най-щастливите хора в света.

До подобен извод стига най-новото издание на Световния доклад за щастието (World Happiness Report), изготвен от Организацията на обединените нации (ООН), пише CNBC. Изследването се базира на мненията на експерти от разнообразни области като икономика, психология и статистика, които анализират благополучието на хората по целия свят.

Програмата на ООН за устойчиво развитие взема под внимание шест променливи при определянето на коефициента на щастие на една нация: брутният вътрешен продукт на глава от населението, продължителността на живота на хората, дали гражданите имат на кого да разчитат в случай на беда, възприятията на корупция, разпространението на благотворителността, както и свободата да се правят лични избори в живота. В доклада се посочва, че 75 на сто от международните различия в щастието може да се обяснят с тези променливи.

Въз основа на изготвените резултати стана ясно, че три от петте най-щастливи страни са скандинавски. Лидер в класацията е Дания, следвана от Норвегия, Швейцария, Холандия и Швеция.

Първата по големина икономика в света – САЩ, е класирана на 17-та позиция. Последните пет места в обхващащата 156 страни класация се заемат от Руанда, Бурунди, Централноафриканската република, Бенин и Того.

Джефри Сакс, съиздател на Световния доклад за щастието, заяви, че скандинавските страни се класират на много добри позиции във всичките шест ключови променливи, докато САЩ отстъпва във възприятията за корупция и продължителността на живота.

В доклада се посочва също, че през последната година качеството на живота се е подобрило най-много в Латинска Америка и Карибския басейн. Европейските страни, които бяха най-силно засегнатите от финансовата криза – Гърция, Испания, Португалия и Италия – пък са отчели най-чувствителни спадове и в щастието с оглед на продължаващата политическа и социална нестабилност.

Понижение на щастието се наблюдава и в Южна Азия, където въпреки икономическия растеж и по-голямата щедрост се забелязва съществено влошаване на социалното подпомагане и свободата на личния избор.

Щастието в целия свят е отчело покачване от 0,5 на сто в периода 2007-2012 г. Въпреки всичко това не е сериозна причина за оптимизъм, тъй като докладът определя този ръст като "незначителен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Треа да видим, кой им е дилъра на датчаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Само да добавя, че българите са в задните позиции на този доклад :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още