fallback

Луксозен ски-курорст за бедна Северна Корея

Тоталитарната държава се опълчва на планираните за 2018 година Зимни олимпийски игри в Южна Корея

11:30 | 13.10.13 г. 1

Въпреки че в Северна Корея ски карат само около 5500 души, диктаторската държава се подготвя да открие най-новия си мегапроект в опит да покаже на света колко напреднала е в културно отношение, пише британското издание Express.

Струващият милиони лири "Masik Pass" е резултат от 10-месечен изнурителен труд. По план той трябва да представлява комплекс от ски писти, курортни вили и пързалки за шейни, въпреки че в края на миналия месец основните хотели бяха само на скелета, много от пътищата бяха осеяни с ями, а основите на редица сгради все още се копаеха.

Не липсват и въпроси кой всъщност ще използва курорта.

Въпреки че върховният лидер Ким Чен Ун е скиор, от общо 24-имата милиона севернокорейци този вид спорт практикуват едва 5500 души - или само 0,02% от населението. Освен това няма и лифтове.

"Masik Pass" е поредният разточителен, монументален проект в мизерстващата страна. В столицата Пхенян има много развлекателни паркове, внушителни бронзови статуи и безброй облицовани с мрамов павилиони. Населението обаче живее в условия на липса на надеждно електроснабдяване, а храната е оскъдна стока за мнозина.

Моментът, в който проектът се открива, едва ли е случаен, но предизвиква недоумение. Южна Корея ще бъде домакин на зимните Олимпийски игри през 2018 г. и без съмнение северната ѝ съседка е решила да направи нещо, за да не бъде превъзхождана.

"Masik Pass" е разположен в закътан район на източния бряг на Северна Корея и до него може да се стигне само по тесен път, който се вие през неравен планински терен, малки селца и гъсти гори.

В момента ски пистите приличат на дълги ивици прах, осеяни с камъни и плевели. При завършването в курорта трябва да има два основни хотела - един на 8 етажа с 250 стаи за чужденци и още един със 150 стаи за корейци.

Властите твърдят, че курортът ще е истинско "чудо", но признават, че няма да бъде завършен до четвъртък, за когато е планирано откриването му, и вероятно ще се наложи да бъде продължен във  втора фаза.

Те отхвърлят обвиненията, че той ще служи като място за забавление за местния елит и малък брой ексцентрични туристи. Напротив - очакват ята от посетители, които ще пристигат тук с частни самолети или на близкото летище в Уонсан.

В Северна Корея спортът се "рекламира" като начин за енергизиране и мобилизиране на масите. През последните месеци в страната изникнаха огромен брой спортни паркове, баскетболни игрища и ледени пързалки.

Много малко севернокорейци ще могат да си позволят да почиват в "Masik Pass", но властите твърдят, че биха могли да предлагат почивки там като награда за лоялност и високи трудови постижения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
fallback