IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценявана на 30 млн. паунда картина на Бейкън излиза на търг

Творецът се превърна в най-скъпия художник от следвоенния и съвременен период в изобразителното изкуство

14:26 | 16.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Етюдите на Бейкън са доста търсени на пазара на изкуството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Етюдите на Бейкън са доста търсени на пазара на изкуството. Снимка: Ройтерс

Портрет на Франсис Бейкън от 1966 г., оценяван на 30 млн. паунда, ще бъде предложен за продажба идния месец, след като през ноември за триптих на художника бе платена рекордна цена, съобщава Bloomberg.

"Портрет на говорещия Джордж Дайър" , изобразяващ любовника на Бейкън, седящ в празна стая, осветявана от една крушка, ще бъде разигран на 13 февруари на търг на следвоенно и съвременно изкуство, организиран от Christie's в Лондон.

Творбата е част от ретроспективна изложба в Гран Пале в Париж през 1971 г., открита два дни след като Дайър се самоубива в хотелската стая на Бейкън. За последен път тя се появява на пазара през 2000 г., когато е продадена за 6,6 млн. долара на търг на Christie's в Ню Йорк.

Бейкън се превърна в най-скъпия художник от следвоенния и съвременен период в изобразителното изкуство, след като през май 2008 г. негов триптих от 1976 г., вдъхновен от гръцката трилогия "Орестяя" на Есхил бе продаден от Sotheby's в Ню Йорк за 86,3 млн. долара. Според Art Newspaper купувачът е Роман Абрамович.

През ноември миналата година картината "Три етюда на Люсиън Фройд", създадена от Бейкън през 1969 г., донесе 142,4 млн. долара на аукцион на Christie's в Ню Йорк, превръщайки се в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога на публичен търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още