IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творби на Бейкън, Уорхол и Ротко отиват на търг през май

Christie's очаква търгът да събере общо 500 млн. долара

16:40 | 24.04.14 г.
<p>
	<em>Предложената на търга картина на Анди Уорхол. Снимка: www.christies.com</em></p>

Предложената на търга картина на Анди Уорхол. Снимка: www.christies.com

Творби на Франсис Бейкън, Анди Уорхол и Марк Ротко ще бъдат предложени на търг на следвоенно и съвременно изкуство в Ню Йорк следващия месец.

Аукционната къща Christie's очаква търгът да събере 500 млн. долара, пише Bloomberg. В рамките му ще бъдат предложени 72 произведения на изкуството. Събитието ще се проведе на 13-и май, като поне 10 от включените в него творби са оценени на 20 млн. долара и повече. Участниците ще могат да наддават и за 14 произведения от наследството на голям колекционер от Чикаго.

Миналогодишният майски търг на Christie's записа рекорд, събирайки общо 495 млн. долара.

Продажбата е част от търговете в Ню Йорк, които по традиция се организират в средата на годината. Те са смятани за важен барометър за състоянието на пазара на изкуство.

Според доклад, публикуван миналия месец от Европейската фондация за изобразително изкуство, световните продажби на следвоенно и съвременно изкуство са се увеличили с 11 на сто през 2013 г. Ню Йорк пък е затвърдил позицията си като център на най-големите търгове и галерийни сделки, твърди Клер МакАндрю, съставител на доклада.

След като Christie's продаде „Три студии на Лушън Фройд“ на Франсис Бейкън за рекордните 142,4 млн. долара през ноември, аукционната къща в момента разполага с друг триптих. Този път става дума за „Три студии за портрет на Джон Едуардс“, създаден през 1984 г. и изобразява верния приятел на художника. Очаква се триптихът да бъде продаден за 80 млн. долара. Това е най-високата цена на търга.

Втората най-скъпа творба в списъка е платно на Ротко от 1952 г., което е високо 2,6 метра, с преобладаващи лилави и оранжеви нюанси. От аукционната къща твърдят, че картината ще донесе между 40 и 60 млн. долара.

Произведението на Уорхол пък изобразява безредиците в Бирмингам, Алабама, от 1963 г. Картината е оценена на 50 млн. долара. На почти квадратното платно има едно и също изображение четири пъти. Някога то е принадлежало на художника Робърт Мейпълторп и последно се е появявало на търг през 1992 г., когато е продадено за 627 хил. долара.

Вечерният търг ще започне с 14 произведения от имението на Едвин и Линди Бергман в Чикаго, прочути колекционери. Сред техните творби фигурират имена на Александър Калдер и Пабло Пикасо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още