IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как L'Oreal познава цвета на косата ви?

Действията на козметичната компания подсказват в какво ще се превърне онлайн рекламата съвсем скоро

16:15 | 01.06.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

L'Oreal знае какъв е цветът на косата ви. Всъщност знае го GumGum - рекламна компания от Санта Моника. А нейна е задачата да предаде на L'Oreal тази ценна информация.

Козметичната компания използва тези данни, за да таргетира рекламите за продуктите си за коса Ombre, позиционирайки ги в повече от 1000 сайта за новини и забавление. В това число влизат платформи на Tribune, New York Times и TMZ, пише BusinessWeek.

Този ход е нещо като онлайн еквивалент на персонала, който стои пред фризьорските салони и примамва жените вътре с обещания за безплатни услуги.

По думите на главния изпълнителен директор и основател на Gum Gum, Офир Танз, компанията му е наистина добра в улавянето на подобен тип информация. Тя може да разбере дори цвета на очите на даден потребител.

Според Танз това е възможно и без служителите да преглеждат Facebook профилите на потребителите. Вместо това фирмата преглежда и използва историята на нещата, които хората разглеждат в интернет. По този начин тя си създава собствен дигитален образ за това как изглеждате.

„Ако четете нещо за къдрава коса, ние можем да го видим“, подчертава той.

След това GumGum може да събере тази информация с всички останали следи, които човек оставя в мрежата – какъв е полът му, къде живее, какви са доходите му и колко често посещава определени уебсайтове. Когато достигне до необходимите ѝ данни, GumGum ги използва, за да реши кои реклами да покаже на всеки отделен потребител.

Ако сте млада жена с тъмна коса, вероятно ще видите рекламите на Ombre. Ако сте възрастен мъж, който непрекъснато търси неща от сорта на „как да спрем оплешивяването“, L'Oreal със сигурност ще ви остави на мира.

Това е важна промяна в онлайн рекламата, отиваща далеч отвъд доскорошния подход: „Купували сте си обувки скоро? Е, тогава вероятно искате да видите реклами на още обувки!“.

Танз смята, че добре насочените реклами могат да помогнат на медийната индустрия, защото ще станат по-ефективни. За сайтовете това означава и по-големи рекламни приходи.

„Това, което виждаме в момента, е много базисна версия на онова, в което онлайн рекламата ще се превърне“, коментира Танз.

Някои от тези техники вероятно създават усещането за кражба на лична информация. А докато таргетираните реклами стават все по-сложни, хората все повече се плашат от резултатите, допълва BusinessWeek.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още