IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продаде 89 творби на Джон Ленън на търг

Наддаването събра общо 2,9 млн. долара

12:41 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Оригинални ръкописи и рисунки на покойния член на Beatles Джон Ленън, намерили място в две от книгите, които музикантът създава през 60-те, бяха продадени за 2,9 млн. долара в сряда. Сумата се оказа два пъти по-висока от очакваната, твърдят от организатора на наддаването - Sotheby's.

Всичките 89 произведения, които бяха предложени на търга, намериха купувачи, предава Ройтерс. Творбите са включени в книгите „In His Own Write” от 1964 г. и „A Spaniard in the Works” от 1965 г.

Това е първият търг на Sotheby's New York за 2014 г., който успява да продаде всички предложени творби.
Гвоздеят на програмата се оказа „The Singularge Experience of Miss Anne Duffield” - ръкопис, представляващ пародия на Шерлок Холмс, създадена от Ленън. Творбата е част от "A Spaniard in the Works" и донесе 209 000 долара.

По думите на Габриел Хийтън, заместник-директор на подразделението за ръкописи и книги на Sotheby's, каламбурите, забавните стихове, мръсният хумор и комичните рисунки на Ленън продължават да са популярни дори 50 години след излизането на двете книги.

Други добре представили се творби на аукциона се оказаха ръкописът „The Fat Budgie”, който беше купен за 143 000 долара, и мастилената рисунка на човек, който свири на китара, която получи 137 000 долара.

Хийтън, който описва предметите като най-значителната колекция от оригинални произведения на изкуството и ръкописи на Ленън, твърди, че повечето от тях са били създадени в разгара на манията по Бийтълс.

Ленън почина през 1980 г., на 40-годишна възраст, след като беше застрелян в Ню Йорк. Колекцията, продадена от Sotheby's, принадлежеше на британския издател Том Мачлър, който успява да убеди Ленън да напише книгите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още